Annons

”Finns inga pengar till sommarlovskort”

Många är upprörda över det indragna sommarlovskortet och undrar varför det inte finns några pengar till det. Kommunalrådet Fredrik Hansson (c) är dock tydlig, busskortet ryms inte i budgeten.
Nyheter | 16 Maj 2019 09:47

I fjol fanns sommarlovskortet och redan sommaren 2017 kunde ungdomar åka gratis i Kungsbacka, då fanns ett kort för 15-, 16- och 17-åringar. Arkivfoto: Norra Halland

 

Många är upprörda över det indragna sommarlovskortet och undrar varför det inte finns några pengar till det. Kommunalrådet Fredrik Hansson (c) är dock tydlig, busskortet ryms inte i budgeten.

 

Reaktionerna på Norra Hallands Facebooksida var många efter beskedet att det inte blir något sommarlovskort i år. Det statliga bidraget uteblir och därmed de fria resorna för skolelever.

– Det skulle kostat mellan fyra och sex miljoner för kommunen att täcka upp för det statliga stödet, beroende på vilket kort man skulle välja, sägerAgneta Nordström som är specialist på infrastruktur på kommunen. 

 

Regeringen utlovade 2018 sommarlovskort under en treårsperiod, och förra sommaren kunde de som gick i årskurs 6 till och med årskurs 2 på gymnasiet åka gratis med Västtrafik i Kungsbacka och hela Västra Götaland samt med linje 615 och 777 till Varberg.

Men den budget som riksdagen antog efter valet, som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom med stöd av Sverigedemokraterna, innebar att det statliga stödet till busskorten försvann. Det blev heller ingen ändring i vårbudgeten.

 

Det centerpartistiska kommunalrådet Fredrik Hansson är tydlig med att det inte finns några extra pengar.

– Eftersom vi räknade med ett statligt bidrag finns inte pengar för ett sommarlovskort avsatta i budgeten, säger han.

– Vi får hänvisa till Hallandstrafikens kort i år, det gäller även inom Kungsbacka kommun.

Det är ett sommarlovskort för hela Halland från den 15 juni till den 15 augusti, som subventioneras för ungdomar upp till 20 år. De får betala 400 kronor. Det är Hallandstrafiken som säljer kortet, men det gäller även på Västtrafiks bussar i Kungsbacka kommun. (Men eftersom det kan vara så att kortläsaren inte fungerar ska man ha med sig ett kvitto).

 

Agneta Nordström tipsar också om Västtrafiks fritidskort för ungdomar under 20 år.

Det kan vara en bra investering om man ska åka mycket i sommar. Det kostar 830 kronor och gäller i 100 dagar, dygnet runt under lovet, och är inte personligt.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Klart för skolstart hos Västtrafik

Trafik Läget inför skolstarten är under kontroll i Kungsbacka. Kollektivtrafiken är coronasäkrad. Det meddelar Västtrafik ikväll....

Debatt: Hur kan man tillåta mopedbilar?

Debatt Efter krocken mellan en polisbil och en mopedbil i Stockholm söndag morgon kan man inte undgå att reflektera över ...

Elfel skapar förseningar i tågtrafiken

Trafik Tågtrafiken dras just nu med förseningar. Orsaken är ett elfel.Felet, som gav sig till känna klockan 16.56, ...
Annons