Annons

Fick sin identitet kapad – varnar nu andra

Jessica Ranta fick sin identitet kapad och upptäckte sedan att flera boende i Vallda hade drabbats. Nu vill hon varna andra.
– Det är skrämmande hur enkelt det är att kapa någons identitet, säger hon.
Blåljus | 12 Augusti 2019 11:08

Jessica Ranta och sambon Jens Edvardsson fick sina identiteter kapade.

FOTO: Privat

Det var i torsdags förra veckan som Jessica Ranta fattade misstanke. Hon fick ett meddelande i sin digitala brevlåda om att en mobiloperatör hade gjort en kreditupplysning på henne. Morgonen efter fick hon ett liknande meddelande gällande en annan mobiloperatör. Samma dag hittade hon även brev med ett SIM-kort med nytecknade mobilabonnemang i hennes och hennes sambos namn i brevlådan. Men ännu fler verkade ha drabbats. 
– Jag såg att flera av mina grannar hade fått likadana gröna brev, vi delar brevlåda med andra i vår bostadsrätt. Jag tog in alla brev och gav dem till min hyresvärd och bad honom kontakta grannarna. 

Senare på dagen såg hon att något suspekt inträffade vid brevlådorna. 
– Jag såg att en kille kollade i brevlådorna och tog ett grönt kuvert som tillhörde en granne. Jag hade bara tittat i brevlådorna som delar plats med min, säger Jessica Ranta. 
Hon misstänker att någon har beställt abonnemang i deras identiteter för att sedan plocka upp SIM-korten från brevlådorna. Efter händelsen har hon pratat med grannar och skrivit ett Facebook-inlägg om det inträffade för att se om fler har drabbats.
– Jag vet 14 stycken som har drabbats, det är mina grannar och två andra som bor i Vallda. 

Jessica Ranta polisanmälde händelsen och spärrade sitt personnummer på en gång och kom därför lindrigt undan. Men hon befarar att det skulle kunna ha gått värre än så.  
–  Jag vill varna andra. Speciellt pensionärer som kanske inte har en digital brevlåda och därför inte märker att de har drabbats. Det är skrämmande hur enkelt det är att kapa någons identitet, säger hon. 

Staffan Lingstedt är stationsbefäl vid Kungsbackapolisen. Enligt honom är identitetskapningar vanligt. 
– Jag skriver kanske två till tre anmälningar om det varje dag. Det sker nästan lika ofta som med cykelstölder, säger han. 
Han kan inte uttala sig om den här specifika händelsen eller om Vallda har blivit särskilt drabbat av identitetskapningar den senaste tiden.
– Identitetsstölder sker så ofta att jag inte lägger det på minnet, säger han. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kungsbackabo ny stor-vd hos Stordalen

Jobb & Pengar Som mångårig chef inom Petter Stordalens hotellimperium är han redan en profil i den skandinaviska hotellbranschen. Nu tar ...

Fritagen ännu på fri fot

Blåljus Den man som fritogs från sin placering vid Fagared i samband med en bevakad permission i Kungsbacka är ännu ...

Debatt: Varför är det så svårt att få hjälp?

Debatt Nu är jag uppriktigt förbannad! Varför? Jo för att jag har blivit nekad vuxenpsykiatrisk mottagning (VPM) två ...
Annons