Jessica Ranta och sambon Jens Edvardsson fick sina identiteter kapade.

FOTO: Privat

Det var i torsdags förra veckan som Jessica Ranta fattade misstanke. Hon fick ett meddelande i sin digitala brevlåda om att en mobiloperatör hade gjort en kreditupplysning på henne. Morgonen efter fick hon ett liknande meddelande gällande en annan mobiloperatör. Samma dag hittade hon även brev med ett SIM-kort med nytecknade mobilabonnemang i hennes och hennes sambos namn i brevlådan. Men ännu fler verkade ha drabbats. 
– Jag såg att flera av mina grannar hade fått likadana gröna brev, vi delar brevlåda med andra i vår bostadsrätt. Jag tog in alla brev och gav dem till min hyresvärd och bad honom kontakta grannarna. 

Senare på dagen såg hon att något suspekt inträffade vid brevlådorna. 
– Jag såg att en kille kollade i brevlådorna och tog ett grönt kuvert som tillhörde en granne. Jag hade bara tittat i brevlådorna som delar plats med min, säger Jessica Ranta. 
Hon misstänker att någon har beställt abonnemang i deras identiteter för att sedan plocka upp SIM-korten från brevlådorna. Efter händelsen har hon pratat med grannar och skrivit ett Facebook-inlägg om det inträffade för att se om fler har drabbats.
– Jag vet 14 stycken som har drabbats, det är mina grannar och två andra som bor i Vallda. 

Jessica Ranta polisanmälde händelsen och spärrade sitt personnummer på en gång och kom därför lindrigt undan. Men hon befarar att det skulle kunna ha gått värre än så.  
–  Jag vill varna andra. Speciellt pensionärer som kanske inte har en digital brevlåda och därför inte märker att de har drabbats. Det är skrämmande hur enkelt det är att kapa någons identitet, säger hon. 

Staffan Lingstedt är stationsbefäl vid Kungsbackapolisen. Enligt honom är identitetskapningar vanligt. 
– Jag skriver kanske två till tre anmälningar om det varje dag. Det sker nästan lika ofta som med cykelstölder, säger han. 
Han kan inte uttala sig om den här specifika händelsen eller om Vallda har blivit särskilt drabbat av identitetskapningar den senaste tiden.
– Identitetsstölder sker så ofta att jag inte lägger det på minnet, säger han.