Annons

Felaktig upphandling - böter hotar

Kungsbacka kommun gjorde en otillåten direktupphandling när den vakanta miljöchefstjänsten gång på gång bemannades av extern konsult. Jobbet skulle enligt Konkurrensverket ha annonserats ut. Nu kräver Konkurrensverket att Kungsbacka döms att betala 140 000 kronor i avgift.

Politik | 22 November 2019 11:22

Under onsdagen hölls en presskonferens på stadshuset för att informera om läget i Kungsbacka.

FOTO: Arkivbild

Efter att den omstridda miljöchefen Annika Ekvall lämnade jobbet med buller och bång våren 2018 behövde Kungsbacka kommun ny chef till Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

I väntan på rekrytering slöts ett avtal med ett företag om en konsultchef. Uppdraget förlängdes därefter vid fyra tillfällen och kom med tiden att omfatta även chefstjänst för Byggnadsförvaltningen. Någon annonsering gjordes inte inför upphandlingen.

Dåvarande kommundirektören Ann-Charlotte Järnström menade att det handlade om synnerliga skäl eftersom man inte hittade en ny chef och att det var orimligt att rekrytera ytterligare en tillfällig chef under tiden.

Men enligt Konkurrensverket är det fråga om en otillåten direktupphandling.

Upphandlingar av samma slag ska, enligt upphandlingsreglerna, räknas samman. I detta fall uppgick det sammanlagda värdet till 1 924 000 kronor, vilket överstiger gränsen för när en direktupphandling kan vara tillåten.

Konkurrensverket, som är tillsynsmyndighet över offentlig upphandling, vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Göteborg och kräver att domstolen dömer Kungsbacka kommun att betala 140 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Behövs inte skattepengarna till annat än torget?

Debatt 6/6 2012 invigdes Kungsbacka Torg vilket kostat ca 26 miljoner av våra skattepengar att bygga om. Nu drygt 8 år senare är det ...

Strikta regler för besök på äldreboenden

Vård Max två anhöriga och ingen rullstolskörning – så ser kommunens regler ut när besöksförbudet på vå...

Tonåring begärs häktad för mordförsök

Blåljus En tonårig kille från Kungsbacka har idag begärts häktad, misstänkt för ett mordförsö...
Annons