13 år och köra bil i 180 kilometer i timmen. En utopi? För Philip Björk från Fjärås är det verkligheten.

 

MOTORSPORT. 2018 har mestadels varit en lång väntan för 13-årige Philip Björk. Bara ett par månader gammal var han på sin första rallycrosstävling. Motorsportintresset finns grundmurat i släkten så därför var det naturligt att börja med gokart. I tre år har det varit fokus, men i år tappade han motivation. Anledningen var att något annat lockade mer – farten skulle skruvas upp.

Han ville byta till banracing, närmare bestämt SSK-serien och klassen Renault junior cup. Problemet var att hans bil inte var klar och att han inte var tillräckligt gammal. Först i september kunde bilen hämtas från Falun för att träningsköra.

Så suget inför kommande säsong är stort.

– Jag är supertaggad, säger han.

Philip Björk har provkört bilen vid två tillfällen – en gång på Falkenbergs bana och en gång på banan i Kinnekulle. Bilarna måste vara tillverkade mellan åren 1991–97 i hans klass och förarna är 13 till 18 år gamla. Toppfarten är runt 180 kilometer i timmen.

– Det var spännande och läskigt i början. Sedan vande man sig. Det känns som att man kan kontroll i bilen.

 

2019 är målet att ta sig i mål i samtliga deltävlingar och inte paja bilen alltför mycket. Det är även en annan aspekt som lockar med banracingen.

– Det känns som att det är mer vänskap än i gokart. Alla hjälper alla, säger han.

Drömmen med sporten är föga förvånande.

– Formel 1! säger Philip Björk.

Foto: Bengt-Åce Gustavsson