Annons

Färsk fisk för alla

Över tio fiskbilar och antal butiker med särskild fiskdisk lockar kommunens kunder i nästan alla geografiska riktningar. I Åsa är det bara några hundra meter mellan handlarna. Lojalitet, utbud och smak är nyckelorden när kunderna väljer.
Jobb & Pengar | 31 Augusti 2019 15:00

För ett år sedan var fiskhandlare Magnus Andersson, Åsa fiskvagn, ensam utanför Ica. Men markägaren tecknade avtal med handlare Din Fisk, och sedan dess är de två. Magnus flyttade över gatan och står vid bensinstationen istället.

– Jag hade stått där i 10 år och företaget i ungefär 15 år i olika skepnader. Jag har tagit med mig väldigt många stamkunder och för min del fungerar det bra. Jag är här året runt. Jag har mina kunder och jag är nöjd med det, säger Magnus Andersson.

Det är fredag och kräftsäsong, tillströmningen av kunder är stor. Robert Olsson bor i Åsa halva delen av året och ska beställa kräftor till en kräftskiva.

Robert Olssons gäster till kräftskivan kräver ”Åsakräftorna” sedan fem år tillbaka.

 

– Vi hade en kräftskiva för fem år sedan och gästerna pratar fortfarande om ”Åsakräftorna”, så för mig är det självklart att handla här, säger Robert Olsson.

Åsa fiskvagn gör det mesta av sina varor själva. Ångkokar sina kräftor och kall- och varmröker lax. Bland färdigrätterna är laxlasagnen väldigt populär enligt Magnus. På sommaren är efterfrågan av grillspett hög, annars är det lax, ”alltid lax”.

Fler kunder strömmar till. Åsabo Sten Littorin ska handla sina fredagsräkor.

– Jag har handlat här sedan 2004. Man får kontakt med den man handlar av och man känner lojalitet. Jag köper ofta fisk två gånger i veckan och skaldjur på fredag är ett måste, säger Sten Littorin.

Magnus Andersson uppskattar att det är cirka 10 veckor om året som det finns bäring för två fiskhandlare på orten, men att det fungerar fint för honom.

– De andra har säkert jättebra grejer, men mycket handlar om tradition, säger han.

Utanför Ica står Susanne Lundgren i fiskvagn under tak, sedan ett år tillbaka, hon är anställd av Din Fisk GBG, som har totalt tre fiskvagnar. De andra i Frölunda och Sävedalen.

Båda fiskhandlarna ropar in sina varor på Fiskauktionen i Göteborg, men utbuden skiljer dem åt.

– Vi säljer mycket finfisk som vi kallar det. Tonfisk, marulk, hälleflundra och havskatt. Vi har ett stort utbud och har också medelhavsfisk. Många som kommer hit vill ha tips på tillagningen och olika recept. En del fiskar är ju svårare än andra, marulken kan lätt bli gummiaktig till exempel, säger Susanne Lundgren.

De tillverkar dessutom alla sina röror och sallader själva och alla är laktosfria.

Mikael Scheibig är en av två ägare av Din fisk.

– Det är bra konkurrens. Vi jobbar med oss själva och får mycket kunder som annars handlar i Kungsbacka. Jag vill ha närhandeln och kunna erbjuda allting från vardagsfisken till finfisken, säger han.

Han menar att det finns en efterfrågan i Åsa på det lyxiga.

– Vi får mycket förfrågningar och tar mycket beställningar. Vi säljer mycket ostron och det finns en hel uppsjö av märken av sorter. Stort sortiment och bra kvalité har vi på alla våra ställen och det är inget vi tummar på, säger Mikael Scheibig.

 

Fiskhandlare i Kungsbacka

Kronans Fisk, Kungsmässan
Västkustpojkarna, Kungsporten Billdal
Fiskmakarn i Kungsbacka, Willys Tölöleden

Martins Fisk, Kung Frilles Torg
Fiskbilen Kullavik, Kullavik Centrum
Lanterna Fisk i Kungsbacka, Ica Maxi Hedebrovägen

Jannes Fisk, Onsala Kyrkby
Fisk i Gbg, Åsa Stationsväg
Kungsbacka Fisk, Skaldjur& deli , Willys, Hantverksgatan

Vallda Fisk, Egnahemsvägen 7
Åsa Fiskvagn, Åsa Bäckväg

Källa: Kungsbacka kommun

Dessutom:

Stora Coop, Hantverksgatan

Lilla Laxen, Onsalamotet

Kungens kräftor, fiskebåt, Lerkil

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Allt fler unga män vill gå och fiska

Nyheter Fritidsfisket har en längre tid dragits med en nedgående trend. Men nu har det vänt.Mellan 2018 och 2019 ö...

Ny tjänst gör det lättare att gå på fisketur

Nyheter Nu ska det bli lättare att åka på fisketur. En ny lättillgänglig karttjänst ska göra ...

Fiskar efter napp och naturupplevelser

Nyheter Ett stilla filosoferande, där tankarna i sakta mak får vandra åt vilket håll de vill. Om det ä...
Annons