Annons

Färre arbetslösa i Kungsbacka

Kungsbacka fortsätter att tuffa på trots den vikande konjunkturen. Det är enda kommunen i Göteborgsregionen där arbetslösheten minskade förra året.

Jobb & Pengar | 14 Februari 2020 07:00

Göteborgsregionen har fortsatt den lägsta arbetslösheten bland landets storstadsregioner men nu börjar avmattningen synas. Det framgår av Business Region Göteborgs rapport Arbetslöshet 2020.

Göteborgsregionen noterar ett årsmedel på 5,6 procent i arbetslöshet för personer i åldrarna 16-64 under 2019. Det är lägre än Stockholmsregionens 5,9 procent och betydligt lägre än i Malmöregionen där nästan var tionde person i arbetskraften är arbetslös (9,7 procent).

Arbetslösheten i Göteborgsregionen har varit den lägsta bland storstadsregionerna sedan mars 2015. Lägst arbetslöshet bland regionens kommuner har Öckerö med 2,6 procent och högst Göteborg med 7,1 procent vilket är något över Sverigesnittet på 7 procent. Kungsbacka är den enda kommunen i regionen där arbetslösheten minskar – från ett årsmedel 2018 på 3,5 procent till 3,2 procent 2019. Det är tredje lägst av regionens 13 kommuner.

Men liksom i resten av landet var trenden under hösten att arbetslösheten började stiga.

– I januari 2019 var arbetslösheten för inrikes födda 2,8 procent och för utrikesfödda 14,8 procent i regionen. I slutet av året ligger siffran på 3,1 respektive 15,6 procent. Vi ser alltså en stegring vilket är väntat med tanke på att konjunkturen mattats av, säger Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg och författare av rapporten.

Under 2018 ökade antalet sysselsatta boendes i Göteborgsregionen med drygt 7 400 personer. Av dessa stod utrikes födda för 6 811, det vill säga drygt 90 procent.

– Men trots alla jobb som kommit till för utrikes födda de senaste tre åren, vilket är nästan 20 000, har vi ändå en arbetslöshet på drygt 15 procent eftersom det ständigt fylls på med nya arbetssökande, säger Peter Warda.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Många glada besked för nya gymnasisterna

Skola I flera månader har de väntat. Nu har niorna i Göteborgsregionen äntligen fått slutligt besked om ...

Färre varsel och arbetslösa i Kungsbacka

Jobb & Pengar Varselvågen som svepte över Sverige i mars och april ser ut att ha avtagit i styrka. Men samtidigt ökar ...

Färre varsel – men allt fler blir arbetslösa

Jobb & Pengar Regeringens stödåtgärder har dämpat varselvågen som sköljt över arbetsmarknaden de senaste veckorna. Men samtidigt ...
Annons