FAMILJ 2021-12-22 KL. 20:00

Sara från Vallda prisas för app för gravida

Av Elisabeth Däljemar

Först var den tänkt som ett komplement. Men när pandemin slog klorna i världen blev plötsligt behovet av en digital föräldrautbildning för gravida akut. Barnmorskan Sara Bergstrand Karlsson och hennes kolleger Kamilla Jönsson och Therese Ledsby löste problemet. Så bra att de utsetts till Årets medarbetare i region Halland 2021.

Sara från Vallda prisas för app för gravida
Barnmorskan Sara Bergstrand Karlsson på jobbet på Kungsbacka sjukhus. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

Arbetet med den digitala föräldrautbildningen påbörjades hösten 2019. Då fick barnmorskorna Sara Bergstrand Karlsson, Kamilla Jönsson och Therese Ledsby i uppdrag att skapa ett webbaserat komplement till region Hallands fysiska föräldrautbildning för gravida.
Tanken var att skapa ett lättillgängligt kursmaterial som riktar sig till en ung och webbaserad publik.
Men det som började som ett mindre projekt kom dock snabbt att få en helt annan dignitet än det först var tänkt.

Vårvintern 2020 var pandemin plötsligt över oss. Över en natt blev behovet av en digital föräldrautbildning för gravida akut. Valldabon Sara Bergstrand Karlsson och hennes två kolleger fick nya direktiv, och resurser, som skulle öka arbetstempot för den nya utbildningen.
– Ambitionen var plötsligt att skapa ett heltäckande interaktivt material bestående av texter, korta filmklipp, ett par längre filmer, övningar och plats för reflektioner. Genom att samarbeta med BB, förlossningen, neonatalavdelningen, BVC med flera tog vi till att börja med fram material om profylax, förlossningens olika faser och amning. Totalt har vi skapat 15 olika kapitel som följer de blivande föräldrarna genom graviditet och tiden efter förlossningen, berättar Sara Bergstrand Karlsson.
– Föräldrarna har tillgång till appen under graviditeten och de tre första månaderna efter förlossningen, så att man kan gå tillbaka och läsa om till exempel amning eller träning efter graviditet. Ganska snart insåg vi att den plattform vi först tänkt använda var för liten för utbildningens innehåll. Det landade i att vi bestämde oss för att lägga allt i en app. Vi var tidigt ute med en heltäckande digital föräldrautbildning och vi tyckte att en app passade väldigt bra för ändamålet, fortsätter hon.

I juli var fem av kapitlen som ingår i utbildningen klara. Det betydde att appen kunde tas i bruk.
Vaccinationerna hade kommit igång och tillsammans med det varmare vädret fick det visserligen pandemin att göra en halvhalt. Men efterfrågan på appen var fortfarande stor.
– Vi har fortsatt noggranna restriktioner för att skydda våra blivande föräldrar. Då smittspridningen avtog började istället RS-virus sprida sig bland barnen. En del som snart skulle bli föräldrar hade på grund av pandemirestriktionerna i princip inte fått någon utbildning alls. Så intresset för den nya appen var stort redan då den började tas i bruk – fastän den fortfarande var under uppbyggnad, säger Sara Bergstrand Karlsson.
Från och med i somras erbjuds alla gravida möjlighet att skriva in sig på den digitala föräldrautbildningen vid sitt andra inskrivningsbesök.
Fram till dags dato har cirka 1 800 blivande föräldrar registrerat sig för användning av appen, som under hösten gradvis har utökats med mer material och som under december beräknas bli helt färdigställd.

Komplett ska appen då inte bara innehålla 15 utbildningskapitel, utan även vara försedd med en uppskattad chattfunktion. Partner/närstående har en mycket viktig roll under graviditeten. Därför riktar sig materialet även till den som är med den gravida genom graviditeten, förlossningen och tiden efter.
För Sara Bergstrand Karlsson och hennes kolleger återstår sedan bara att hålla appen uppdaterad med sådant dess användare tycker att den behöver kompletteras med.
– Vi hoppas våra blivande föräldrar fyller i den utvärdering som finns efter varje kapitel. Det hjälper oss att anpassa materialet efter användarna, säger Sara Bergstrand Karlsson.

Arbetet med appen är ett pionjärprojekt som rönt uppmärksamhet långt utanför förlossningsvården. I onsdags ledde det till att Sara Bergstrand Karlsson, Kamilla Jönsson och Therese Ledsby utsågs till Årets medarbetare i Region Halland 2021, vid en fin prisceremoni.
– Det känns väldigt spännande – och hedrande. Vi är otroligt tacksamma och ödmjuka för priset. Drivkraften har varit att göra skillnad för många.
Hur firade ni?
– Stipendiatmiddagen blev inställd tills vidare på grund av pandemiläget vilket är förståeligt efter de nya restriktionerna. Så det blev i stället en privat middag med vår lilla grupp för att fira utmärkelsen.



TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.