FAMILJ 2021-07-29 KL. 19:56

Säljer sina egna grönsaker i Idala

Jönsekulla grönsaker i Idala är den lilla verksamheten som blickar mot något större. Sallad, rödbetor, mangold, vitlök och stjälkselleri är några av de grönsaker du kan köpa hos gården i sommar.

Säljer sina egna grönsaker i Idala
Jönsekulla.

TV-klipp och nyheter

Att vilja odla sina egna grönsaker och vara självförsörjande på det över sommaren är väldigt vanligt, men Åse Lökholm och Markus Sonn har gått ett steg längre. Numera odlar de så mycket grönsaker att de kan sälja dem genom det egna företaget Jönsekulla grönsaker.

Det är fredag i slutet av juli. Åse och Markus kan pusta ut, efter föregående dag, då de packat grönsakskassar som de sedan kört ut till försäljning till kunder som förbeställt via Rekoring, en mötesplats/försäljningsplattform på Face-book för lokala livsmedelsproducenter och konsumenter.

Men kunderna kan även kontakta paret personligen via deras hemsida om de vill beställa direkt av dem. De flesta brukar förbeställa, men en del vill följa med ut till grönsakslandet och själva peka ut vad de vill ha.

 

Tid tillsammans


Åse och Markus flyttade till Idala från Onsala för tre år sedan. Förutom odlingsintresset var anledningen till att de köpte en lantbruksfastighet att de ville ha mer tid tillsammans.

De ville hitta ett annat sätt att leva, där resan var målet och de inte bara möttes i ytterdörren och levde för helger och semestrar.

– Vi hade letat under flera år innan vi hittade den här fastigheten. Vi köpte den inte med huvudet, utan bara med hjärtat. Vi såg charmen med det hela och tänkte direkt att vi måste köpa detta och att vi skulle trivas här, säger Markus.

– Det finns fortfarande mycket kvar att göra, men vi tycker båda om att fixa och greja, så det går bra. Just nu håller vi på att bygga om och isolera köket, säger Åse.

Hon är IT-konsult och Markus snickare. Sedan förra hösten har de gått ner i arbetstid för att satsa på grönsaksodlingen.

 

Flera kurser


Att inte använda några kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel i odlingen är något som är viktigt för paret. De har gått flera kurser i odling genom länsstyrelsen och Åse har gått kursen Småskalig ekologisk odling på en folkhögskola. Det första grönsakslandet som skapades i trädgården var ett projekt i den kursen. Då odlade hon till exempel morötter, rödbetor och kålrabbi.

Sedan har grönsakerna fått ta allt större plats på fastigheten. Nu odlas bland annat bönor, ärtor, gurka, pumpa och squash. Markus har även testat på att odla tobak för eget bruk.

– Vi har utökat med en liten plätt varje år. Det är för att vi tycker det är roligt att odla och lära oss nya saker, men också för att vi vill dela med oss av våra kunskaper. Man får en stor respons när man säljer. Kunderna är positiva och glada och tycker det är roligt att handla direkt från producenten, säger Åse.

 

Grävt själva


Jönsekulla gården är från 1850-talet och på flygfoton från 1950-talet syns det att det tidigare har funnits odlingar på fastigheten, men när Åse och Markus flyttade in fanns inget av det kvar, så där det tidigare växte gräs har de grävt grönsaksland, vilket har varit ett ganska slitsamt arbete.

Jönsekulla grönsaker håller öppet en dag i veckan. Vad som säljs varierar under säsongen, eftersom olika grönsaker är mogna vid olika tillfällen. Säsongen börjar i juli och håller på fram till november.

För att få en bra odlingsjord, där grönsakerna trivs, används hästgödsel från granngården. På jorden läggs även ensilage från trasiga ensilagebalar som inte kan användas till utfodring. Även dessa kommer från en granne.

Två katter, av raserna norsk skogskatt och maine coon, lever på gården. Paret har en skock orusthönst som de köpt på Stättareds 4H-gård. Äggen används till frukost, bakning och matlagning, men förhoppningen är att kunna utöka antalet och kunna sälja ägg i framtiden.

I år har paret även blivit biodlare och de planerar att kunna sälja honung framöver. Fårköp ingår också i planerna och kanske en get och en hund. Skogsköp står också högt upp på önskelistan.

– Vi har många idéer om hur vill utveckla verksamheten och arbeta tillsammans i samspel med naturen, säger Markus.

 

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Gasol och bensin sprängde huset
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 16:30
Premium

Gasol och bensin sprängde huset

Så gick till det i attentatet mot hemtjänsten

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte
SPORT 2024-04-23 KL. 15:45
Premium

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte

Förvaltningschefen: "Vi kommer inte presentera några lösningar"

Signalfel i tågtrafiken
TRAFIK 2024-04-23 KL. 14:35
Premium

Signalfel i tågtrafiken

Tio år sedan branden i Innerstaden
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 11:00
Premium

Tio år sedan branden i Innerstaden

Beskedet om byggstart var efterlängtat

Patient låg i sin egen avföring
VÅRD 2024-04-23 KL. 07:45
Premium

Patient låg i sin egen avföring

Therese tävlar i Yrkes-SM
NYHETER 2024-04-22 KL. 15:00
Premium

Therese tävlar i Yrkes-SM

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2024-04-24 KL. 11:36
FBK värvar doldis som inte velat satsa
Premium | ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 09:16
Ännu en hemvändare till Hanhals
Premium | BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Suparkompisar åtalas för sexköp
Premium | NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Stal narkotika i hemtjänsten
Premium | TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Gymnasiegatan avstängd
Premium | KONST 2024-04-23 KL. 17:30
Lillian vill känna glädje i färgerna
Premium | BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 16:30
Gasol och bensin sprängde huset

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.