FAMILJ 2021-06-08 KL. 20:00

Omstridd rektor söker ny utmaning

Efter fem år av storstädning på Älvsåkersskolan är det dags för en ny utmaning. För det är så rektor Håkan Cronelid ser sitt uppdrag.
– Jag är ingen som gillar att förvalta. Därför har jag tackat ja till jobbet som rektor i Horred.

Omstridd rektor söker ny utmaning
”Vi ska göra skillnad för eleverna, och mitt mål är att de ska se tillbaka på sin grundskoletid med glädje. Det är det många som inte gör, inklusive jag själv.”

TV-klipp och nyheter



Håkan Cronelid gillar tydliga bilder av vad han håller på med. Som det här med städning.
– Jag tänker mig ett nytt jobb som att jag kommer till ett överfullt garage som behöver städas ut och sorteras. Och sen bestämma vad det ska användas till. När jag är klar med det är det inte så roligt längre, så då vill jag vidare till en ny utmaning. Det är det jag gör nu.
Han är utbildad gymnasielärare i SO och sitt första rektorsuppdrag fick han på Löftadalens folkhögskola 1996.
– Jag hade synpunkter på ledningen och då var väl någon som tyckte ”försök göra det bättre själv då!”

Han blev biträdande rektor, och det gick så pass bra att det därefter blev rektorsjobb på Åsaskolan. Skolan var överfull och när Vittrakoncernen erbjöd sig att bygga en skola togs det emot med öppna armar av kommunen.
– Men vi på Åsaskolan tänkte att vi ändå vill visa vad vi står för som kommunalskola, och gjorde en kampanj.
Så när Vittra kände av intresset bland föräldrar var det lägre än man trott. De drog sig ur.
I stället kom skolkommunalrådet Larry Söder och förvaltningschefen med ett erbjudande till Håkan Cronelid: var med och skapa en helt ny, flexibel skola där du och dina kolleger får sätta ramarna. En slags kommunal friskola, helt enkelt.
Håkan Cronelid antog utmaningen. Men det var ingen smärtfri process att starta Åsa gårdsskola.
– Nej, det var en turbulent tid. Jag fick med mig ett av Åsaskolans spår, men det var inte självklart att de lärarna skulle följa med. Många blev arga och konflikten fick mitt ansikte.

När dammet lagt sig fick Håkan Cronelid utlopp för det han tycker han är bäst på.
– Som rektor har man stora möjligheter att testa vad som fungerar och vidga ramarna för vad som är tillåtet. Så det har jag gjort, ända tills någon nämndsordförande sagt ”Håkan, nu får du lugna ner dig”.
– Det andra jag tycker jag är bra på är att omge mig med duktigt folk. Jag är noga med rekrytering och hitta de som har samma grundsyn. Jag kanske inte är så bra ”chef”, men jag är en ledare som kan få med mig andra.
Åsa gårdsskola kunde hitta sina egna vägar och utveckla en gemensam grundsyn. Och här kommer bildspråket igen.
– I början måste man ha mycket byggnadsställningar. Det ska vara tydliga ramar och gränser tills både vi som jobbar där, eleverna och föräldrarna förstår vart vi är på väg. Sen plockar man ner ställningarna efterhand. Då behövs inte detaljstyrning. Mobilförbud, kepsförbud, nej, nej, nej!
Han är minst sagt kritisk till förslagen om strängare regler, fler prov och tidigare betyg.
– Låt oss som är utbildade lösa de frågorna, inte lekmän som vill debattera, eller föräldrar som minns sin egen skolgång. Skolan ser inte ut som den gjorde för 20 år sedan.
– Kunskap är bra, men det viktigaste är att se till att eleverna kan ta ansvar för sitt eget lärande. Det är så livet kommer att se ut sedan. Elever är inga tomma kärl som bara ska fyllas.

Håkan Cronelid stannade lite längre än han tänkt sig på Åsa gårdsskola, eftersom det under ett par år var osäkert om skolformen skulle få vara kvar. När den drogs in valde han 2016 att ta jobbet som rektor på Älvsåkerskolan. (En variant av skolformen har nu återuppstått på Åsa gård).
– Älvsåkersskolan hade gått under radarn länge med många rektorsbyten och dåliga resultat. Det hade skapat en kultur där var och en tog ansvar för sitt, men ingen övergripande tanke eller kultur. Det var en tradition som var svår att bryta.
Han utmanade kollegiet.
– Jag hävdade att eleverna förtjänade bättre än det vi gav dem just nu, och var tydlig med vilken riktning jag ville gå.

Det blev en turbulent period även här.
– Om lärarna tyckte jag la mig i? Ja, det tror jag. Många valde att gå vidare till andra jobb, men jag fick också med mig många hit som vill jobba med mig. Jag tror att det är 90 procent ny personal sen jag började.
Nu skulle man kunna tro att misstron mot detaljstyrning kan hamna i det som i debatten kallas flumskola. Men då misstar man sig nog.
– På Älvsåkersskolan har vi skapat mycket tydliga strukturer. Varje måndag inleds med mentorsträff där man går igenom veckan som kommer, och på fredag är det genomgång av hur det blev.
– Varje lektion inleds på samma sätt, och avslutas på samma sätt. Och helst ska mentorn ha första lektionen för att kunna ge en check för dagen. Vi har en rastpedagog som ska motverka bråk men också entusiasmera eleverna.
– Det viktiga är hur vi förhåller oss till varandra. Och i senaste ungdomsundersökningen (LUPP) ligger Älvsåkersskolan i topp!

Hans arbetsmetod är att röra sig mycket ute bland eleverna och vara med på lektioner så ofta som möjligt. Dörren står öppen. Som ett bevis på det sticker två tjejer in huvudet och undrar om det är någon som lämnat in en borttappad mobil? Inte riktigt rektorssak, så de hänvisas längre ner i korridoren.
De senaste två åren har även Tempohusen med de nyanlända barnen satt sin prägel, om inte på skolan, så i alla fall på debatten.
– I början fick vi mest barn som gått på andra skolor och de gick bra att integrera, tycker jag. Nu är det svårare, nu kommer det kvotflyktingar direkt hit från flygplatsen utan att kunna ett ord svenska. Vi har fått extra resurser, men måste jobba helt annorlunda.
Nå, det blir en sak för de rektorer som är kvar. Håkan Cronelid har tackat ja till ett rektorsjobb i Horred – ingen koppling till flyktingfrågan, dock.
Ett nytt garage att städa?
– Ja, där har varit många rektorsbyten de senaste åren…

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.