FAMILJ 2022-09-28 KL. 11:00

”Konst hör hemma i det öppna rummet”

Av Christina Forlin

Med Lisbeth Hedelin som ordförande tar Norra Hallands konstförening nya kliv och nyligen tog föreningen emot Kungsbacka kommuns kulturpris. Men målen har varit desamma genom åren, att nå ut med konsten och att stötta konstnärer.

”Konst hör hemma i det öppna rummet”
Lisbeth Hedelin med en del av inköpen som ska lottas ut i konstlotteriet. Konstintresset har hon haft med sig länge och genom åren har hon ordnat både lotterier och startat konstföreningar på arbetsplatser där hon varit verksam. Foto: Christina Forlin

TV-klipp och nyheter

Så här års håller medlemmarna på med inköp av konst till det årliga konstlotteriet i januari.
– Vi hjälps åt, säger Lisbeth Hedelin, ordförande sedan 2016.
– Det är bra att flera i styrelsen kommer med idéer och har synpunkter på vad vi ska handla.
Inköpen är viktiga för föreningen och är en av ursprungsidéerna sedan starten 1953.
Föreningen kom till för att stötta konstnärer som vistades i Kungsbacka och Hanhals under somrarna.
– Ansgarius Börjesson, som studerat på Valand målar- och ritskola och var uppvuxen på en gård i Hanhals, tog hit sina vänner som fick äta sig mätta under några sommarmånader. Det var exempelvis den tidigare studiekamraten Ragnar Sandberg och även Inge Schiöler för att nämna några. En konstförening skapades för att kunna köpa och förmedla en del av deras tavlor för att de skulle få lite inkomst. Men det gick trögt under det första året, säger Lisbeth Hedelin.
1954 tog det mer fart i samband med mässan Hallandsbygd på frammarsch, på Tingberget. Vid denna mässa fanns alltifrån maskiner och fjäderfä till konst och konsthantverk. Man fick höra landshövdingetal, militärmusik och vara med om ett uppträdande av Alice Babs och Charlie Norman och mycket annat. Och försäljningen av konst blev framgångsrik.

Vill nå fler
På den vägen är det. Alla medlemsavgifter i Norra Hallands konstförening går till de årliga inköpen av konst. Men en annan viktig del av verksamheten är att nå ut med konsten.
– Under Konstens vecka på hösten har vi verkligen en möjlighet, säger Lisbeth Hedelin.
– Förra året fick vi chansen att ställa ut på torget, och vi fick dit Ivana Machackovas konstverk i sten. Det var fantastiskt! Stora skulpturer i granit som ingen kunde missa.
Det var mycket arbete och administration som låg bakom, inte minst av Lisbeth Hedelin, men det bar frukt och gav mersmak.
I år har Statens kulturråd skjutit till pengar, 100 000 kronor, och det blir möjligt att få hit skulpturer av Eva Hild under vecka 40.
– Hennes skulptur Stand 2016 kommer att placeras utanför kulturhuset Fyren. Det är fantastiskt att människor som kanske aldrig annars aktivt skulle söka upp en konsthall nu får chansen att se ett sådant här verk. Det kan öka konstintresset. Konst hör hemma i det öppna rummet, och är till för alla. Att det inte blir på torget i år beror på att Facklanhuset då planeras att rivas.

Utställningar och resor
Förutom att köpa in konst och engagera sig i Konstens vecka ordnar föreningen även utställningar och förra året även en Konstsalong tillsammans med tidningen Norra Halland som firade 100 år.
En del resor blir det också, nu senast i mitten av september till Hallands konstmuseum och Dagmar Glemme Art center i Ugglarp.
Lisbeth Hedelin har varit ordförande i föreningen sedan 2016 och nu vill hon gärna få in fler nya medlemmar i föreningen och gärna föryngra. Och hon liksom föreningen vill verkligen ha en fristående konsthall i Kungsbacka.
– Tanken är att den ska placera sig på Sveriges konstkarta, och vara en gemensam och betydelsefull mötesplats för alla invånare i Kungsbacka kommun. Hörnet Sjöallén/ Kungsgatan är en utmärkt plats. Det bara måste gå!






Fakta:
Norra Hallands Konstförening vill öka konstintresset i Kungsbacka kommun. Föreningens program riktar sig därför inte enbart till redan konstintresserade. Styrelsen ser det som att konst och kultur är till för alla, det är helt enkelt en demokratifråga att alla ska få möjlighet att ta del av ett rikt konst- och kulturutbud i den egna kommunen. Den 17 september fick föreningen ta emot Kungsbacka kommuns kulturpris.

Antal medlemmar: Knappt 300
Ordförande: Lisbeth Hedelin
Kontakt: lisbeth@hedelin.com
Nästa aktivitet öppen för alla: Alla aktiviteter är öppna för dem som vill, och inte bara för medlemmar. Nästa stora händelse är Konstens vecka. Den 3 oktober klockan 16 invigs Eva Hilds skulptur ”Stand 2016” av Sofia Rosén, utanför Kulturhuset Fyren.

Kungsbackaloppet i bilder
NYHETER 2024-04-20 KL. 14:40
Premium

Kungsbackaloppet i bilder

TV-klipp och nyheter

USB-lampor – lysnande ny trend
BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
Premium

USB-lampor – lysnande ny trend

Fyr får klartecken i Åsa
NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Premium

Fyr får klartecken i Åsa

Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 14:40
Kungsbackaloppet i bilder
Premium | BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
USB-lampor – lysnande ny trend
Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Fyr får klartecken i Åsa
Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.