FAMILJ 2021-12-02 KL. 20:00

Inbillningsfrisk genom långsamma reflektioner

Av Christina Wagner

För Kungsbackapoeten Magnus R Lindgren blev sakernas tillstånd under pandemin en källa till flera dikter. Nu har han släppt sin tredje bok, diktsamlingen Inbillningsfrisk.

Inbillningsfrisk genom långsamma reflektioner
Poeten Magnus R Lindgren från Hede har just släppt sin tredje bok Inbillningsfrisk. Diktsamlingen kom till under de speciella omständigheterna under pandemin.

Dikterna i Inbillningsfrisk föddes när pandemin förändrade tillvaron för oss alla. När Magnus R Lindgrens lärararbete i gymnasiet förlades på distans kunde han tillbringa mer tid på släktgården tillika skrivarlyan i Od utanför Borås.
– Det skapade en möjlighet att landa i en annan lunk, vara mer utomhus, promenera och fundera. Men det fanns också en oro för sin egen och nära och käras hälsa. Ett sätt att hantera den oron var att försöka finna sig i lugnet, att vara distanserad och formulera en del existentiella frågor på ett litet annorlunda sätt. Boken har tillkommit mycket i en sådan känsla, i social distans och relativ isolering, förklarar Magnus R Lindgren.
Mer tid på egen hand gav både perspektiv och nya infallsvinklar på livet. Plötsligt blev det tydligare vad som är viktigt i tillvaron, men också funderingar om vad som anses vara normalt. För Magnus R Lindgren blev basbehoven viktigast.
– Det är klart man saknade kontakten med människor. Men jag tänker på det andra, det finns en del texter i samlingen som tar upp hur vi hetsar kring träning, att ha det senaste och hur vi konsumerar. Jag har haft det som en känsla redan innan om det verkligen är vettigt att hålla på så, men pandemin fick mig att närma mig det mera. Andra saker blev viktiga, som att kunna ge sig ut i naturen, träffa nära och kära och se till att alla mår bra. Pandemin frigjorde tid för reflektion och eftertanke, men förde också med sig tankar om vad det är att vara normal och vad som är normalt egentligen. Resultatet blev Inbillningsfrisk, säger han.
Uppväxt i Hede på 70-talet har han sett Kungsbacka utvecklas och de vidsträckta ängarna från barndomens Hede omvandlas till köpstad. Magnus R Lindgren citerar en av hans texter ”det sista vi lämnade var galleriorna och köpstädernas parkeringsplatser”.
– Under pandemins restriktioner var det det sista man gav upp. Kulturen och idrottsevenemangen fick stryka på foten men begränsningar på handelsplatserna kom ganska sent, det säger ganska mycket om hur beroende samhället är av att hålla konsumtionen igång. Det fick mig att reflektera också, frågan är om vi är så mycket lyckligare bara för att vi kan handla allt vi vill precis när vi vill?

Spåddes framgång tidigt
Magnus R Lindgrens skrivarglädje kom igång på allvar igen runt 2006, med skrivarkurser vid sidan om jobbet. Han avslutade en utbildning i Kreativt skrivande på Linnéuniversitetet 2018 och hade redan då sadlat om och börjat arbeta som gymnasielärare i VVS-teknik på Praktiska Gymnasiet i Kungsbacka. Han är nämligen VVS-ingenjör från grunden, Han är nämligen vvs-ingenjör från början, även om han i väldigt många år jobbat som skribent, copywriter och informatör.
– Man kan aldrig förutsäga hur det blir.
Dikter fanns med i bilden redan under uppväxten i Hede, något Magnus R Lindgren påmindes om genom en gammal lärare på Hedeskolan.
– Jag har alltid trott att jag började skriva poesi ganska sent. Men sen fick jag kontakt med min mellanstadielärare som skickade dikter jag skrivit när jag var elva år som hon sparat. Jag kommer också ihåg att hon sa ”Magnus ska bli författare” på något utvecklingssamtal när jag var i tioårsåldern, sen tog det fyrtio år, haha…

Kul och kravfritt
Han vill skriva poesi för dem som kanske inte läser så mycket svår poesi till vardags, men samtidigt utmana den vana poesiläsaren. Flera av hans dikter har blivit tonsatta av Donsö-musikern Anders Nyberg. Magnus R Lindgren beskriver skrivandeprocessen som en ”fantastiskt långsam syssla”.
– Jag har inga särskilda tankar på att det jag ger ut ska tilltala någon speciell målgrupp utan kan skriva utan att behöva snegla på vad marknaden vill ha. Det är så befriande att syssla med något som får ta hur lång tid som helst och där man inte räknar på kostnader, intäkter och nedlagd tid när man annars ska vara så produktiv hela tiden.
Hittills har det blivit tre böcker och en nominering till Selmapriset. En fjärde bok är på gång, den här gången ”en salig blandning av rena faktatexter och fiktion i en historisk kontext”.
– Jag har en process, oavsett om det är poesi eller prosa, som innebär att jag skriver i delar. Det kan vara en dikt eller del av en dikt, en del av en historia, först när jag samlat på mig tillräckligt mycket på ett visst tema eller på en historia börjar jag titta på om det kan bli en bok så småningom. Det är en process jag har att samla intryck, stämningar, bilder och ögonblick, eller scener om jag skriver mer prosa-aktigt.


Fakta om Magnus R Lindgren
Är: 53
Bor: I Björkris. Uppväxt i Hede
Familj: Tre barn
Gör: Poet och gymnasielärare på Praktiska Gymnasiet
Aktuell: Släppte diktsamlingen Inbillningsfrisk 22 november. Tidigare böcker är Om det inte hänt hade jag inte blivit (2017) och Detta privata (2018)
Gillar: Tomas Tranströmer, Bruno K Öijer, Louise Glück. ”Tomas Tranströmer är nog den jag helst återkommer till igen och igen. Hans bildspråk är ofta fantastiskt och jag känner mig hemma i det där stillsamma betraktandet."


SENASTE TV-NYHETERNA

Säröfamilj förlorade tomtstrid
NYHETER 2022-01-27 KL. 07:36

Säröfamilj förlorade tomtstrid

Tvingas betala 270 000 kronor

Doris älskar sina dockor och nallar
FAMILJ 2022-01-26 KL. 20:00

Doris älskar sina dockor och nallar

Skapandet viktigt för Onsalaprofilen

Delar av Göteborg Horse Show flyttar till Kungsbacka
SPORT 2022-01-26 KL. 15:47

Delar av Göteborg Horse Show flyttar till Kungsbacka

Patient fick vänta sex timmar
VÅRD 2022-01-26 KL. 15:29

Patient fick vänta sex timmar

"Orsaken är brist på ambulanser i Kungsbacka"

Asperot stannar i elitettan
FOTBOLL 2022-01-26 KL. 09:00

Asperot stannar i elitettan

Reningsverket försenas - krav på ny utredning
NYHETER 2022-01-26 KL. 06:40

Reningsverket försenas - krav på ny utredning

Hanhals föll efter galen andra period
ISHOCKEY 2022-01-25 KL. 22:10

Hanhals föll efter galen andra period

Facklig oro för sommarsemestrar
NYHETER 2022-01-25 KL. 20:00

Facklig oro för sommarsemestrar

Men kampanj i december gav resultat

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-