FAMILJ 2022-01-09 KL. 18:00

Hopptalangen siktar på att bli världsbäst

Av Eric Andersson

Hon är en av Sveriges mest lovande hoppryttare som drömmer om att bli bäst i världen. Men vägen är lång för att ta sig till toppen och att pussla ihop en vardag med skola, ridning, ta körkort och vänner är stundtals tufft.
– Det är en livsstil. När skolan är avklarar kommer jag ge ridningen en ärlig chans och se hur långt det bär mig, säger Ebba Kewenter som fyller 18 år imorgon.

Hopptalangen siktar på att bli världsbäst
Hopptalangen Ebba Kewenter tillsammans med hästen Nimbus. Foto: Eric Andersson

Ebba Kewenter går andra året på ekonomilinjen på Kitas gymnasium i Göteborg där hon går komprimerade dagar för att kunna kombinera skolgång med ridning. När det är tävlingar är hon i regel borta halva veckan, men det är inga problem att ta ledigt från skolan.
– Så länge man sköter det är det inga problem. Oftast är jag i skolan 8–13 och sedan blir det hem och tillbringa några timmar i stallet. Det är viktigt att hänga med i skolan men jag tycker det fungerar väldigt bra.
Parallellt med skolgång och ridning håller hon på att ta körkort.
– Det går bra och jag har bokat tid för prov. Jag har knappt börjat med teorin än men det ska nog gå bra, säger Ebba Kewenter med ett skratt.
Intresset för hästar och ridsport har alltid funnits i familjen. Ebba Kewenter berättar att hon var tre år när hon red en häst första gången.
– Jag fick min första ponny när jag var sex år. Men jag började rida min stora häst Kicken redan när jag var tio och det var då det började gå bra för mig.

Satsa fullt ut

När väl skolan är avklarad blir det full satsning på ridningen under några år för att se hur långt hon kan gå. Ebba Kewenter räknas fortfarande som junior under 2022 och blir sedan young rider fram till 21 års ålder.
– När skolan är färdig kan jag se ridningen som ett jobb på ett annat sätt. Nu gör jag det bara på fritiden men jag vill verkligen ge det en ärlig chans under några år och se hur långt det bär mig, säger Ebba Kewenter.
Drömmen är att bli bäst i världen. Men det är mycket som ska klaffa för att hon ska ta sig dit.
– Det räcker inte att hästarna bara går i en hage utan man måste lägga ner tid och energi på att träna dem. Jag tror inte man kan bli för noggran med detaljer och när jag har chansen ska jag utveckla det. Det försöker jag göra nu också men hinner inte allt i och med skolan.

Bra förutsättningar

Och de yttre förutsättningarna finns för att ge ridningen en chans. Ebba Kewenter och hennes familj bor vid en stor gård där även hennes hästar finns.
– Jag har otroligt bra förutsättningar med en bra sponsor och bra anläggning. Men framförallt har jag drivet. Det räcker inte att rida en timma per dag utan det är mycket tid som behöver läggas ner.
Det som gör att Ebba Kewenter är bättre än många andra på att rida tror hon är att hon lägger ner mycket tid samt hennes noggranhet med detaljer. Drivet till att ägna stora delar av sitt liv till ridningen hittar hon i sin vilja att vinna.
– Hade det inte varit för tävlingarna hade jag inte hållit på med det här på samma sätt. Sedan älskar jag hästar och tycker det är fantastiska djur, men det är tävlingarna som driver mig.
Ett driv som börjar synas även i troféskåpet.
– Jag har gjort en del mästerskap och ridit på Scandinavium där jag vunnit en gång och kom tvåa sist jag var med. Men den största medaljen jag fått är silvermedaljen från NM i somras, säger Ebba Kewenter.
Men allt har inte varit guld och gröna skogar under året som gått. En av Ebba Kewenters hästar, Chamie, var med om en olycka i hagen och fick avlivas.
– Hon var ute i hagen och bröt benet. Det var en stor chock och utan tvekan min största motgång. Den perioden var otroligt jobbig, säger Ebba Kewenter.

Blickar framåt

Under året ser Ebba Kewenter fram emot att rida på Göteborg horse show i februari. Och förhoppningen är att tävla i något mästerskap till sommaren.
– Min bästa häst är inte tävlingsbar riktigt ännu på grund av en skada men förhoppningsvis blir det ett bra år för min del.
Den 10:e januari fyller Ebba Kewenter 18 år. Något som kommer firas tillsammans med kompisar.
– Tyvärr börjar skolan på min födelsedag. Men jag hoppas kunna gå ut och äta och ha lite festligheter med mina kompisar. Det får man väl ändå passa på att göra när man fyller 18, säger hon.Ebba Kewenter
Född: 2004
Bor: Onsala
Familj: Mamma, pappa och två storebröder.
Intressen: Umgås med kompisar och pojkvännen Tintin.
Tittar på: Serier. Gillar serier med lite spänning men inte skräck. The Fall är en favorit.
Lyssnar på: Väldigt blandat.
Favoritmat: Grillat och tacos.


Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.