FAMILJ 2022-08-17 KL. 19:00

”Det går snabbare att säga vad jag inte gjort”

Av Anton Lorentzson

Agnetha Ernegård är en kvinna med många strängar på sin lyra. Hon en jobbat inom flera olika branscher och haft otaliga jobb. Två veckor efter att hon slutade nian, vid 15 års ålder, började yrkeslivet. På fredag fyller hon 70 år och hon jobbar än - på sina egna villkor.

”Det går snabbare att säga vad jag inte gjort”
Agnetha Ernegård fyller 70 år. Hon har jobbat sedan hon var 15 år och hennes CV är minst sagt gediget. Foto: Anton Lorentzson

Agnetha Ernegård föddes 1952 i Göteborg. Hon växte upp i Guldheden med sin mormor och morfar efter att föräldrarna separerat vid tidig ålder.
– Det var inte vanligt med skilsmässa på den tiden. För att mamma skulle kunna fortsätta jobba så tog mormor och morfar hand om mig. Sedan miste jag min mamma när jag var elva, berättar Agnetha.

Började jobba som 15-åring
När hon var 15 fick hon sitt första jobb på en trafikskola på samma gata som hon bodde. Där fick hon stort praktiskt ansvar och trivdes med det. Vid 17 års ålder flyttade hon, halvbrodern och morföräldrarna till Kungsbacka. Där blev det först jobb i växeln på Yngeredsfors kraftverk. Hon tröttnade dock snart på att ”bara sitta still” och sökte istället jobb på Guldfynd i nyöppnade Kungsmässan.
– Där fick jag jobba med smycken, juveler och människor. Det var lite flärd, vilket jag alltid gillat och fortfarande gör.
1975 födde hon sonen Göran och tog mammaledigt. När hon skulle börja jobba igen ville hon tillbaka till lite mer normala arbetstider. Det fick hon genom telefonijobb och marknadsföringsjobb på Stroede i Kungsbacka. Efter cirka fem år blev hon headhuntad av Philipssons bil i Göteborg där hon jobbade som reklamchef i flera år. Därefter bestämde hon sig för att hon ville jobba med kläder och blev personalansvarig på NK Dam. Karriären tog henne sedan vidare till att bli annonssäljare, eventfixare, ansvarig för en nyöppnad juvelbutik i Helsingborg och verksamhetschef för ett exklusivt trygghetsboende. Agnetha Ernegårds jobblista kan göras lång, men det alla jobb har gemensamt är att hon sökte dem, eller blev tillfrågad, och helt orädd, av ren nyfikenhet och viljan att lära sig nya saker tog sig an utmaningen.
– Jag vill alltid utvecklas och inte stå still, man lever ju bara en gång. Jag har alltid tänkt att ”varför inte testa det och det, vad kan gå fel”. Det är därför jag har haft så många jobb. Göran brukar säga att det inte är någon idé att prata om vad jag gjort. Det går snabbare att säga vad jag inte har gjort.

Egenföretagare och politiker
För omkring tio år sedan valde hon att sluta jobba för andra. Hon startade ett eget företag där hon arbetar med media, vilket hon fortfarande gör på sina egna villkor. Ungefär samtidigt blev hon politiskt engagerad och 2014-2018 hade hon uppdrag i Vård- och omsorgsnämnden. Sedan 2018 sitter hon i kommunfullmäktige. De senaste två åren har hon suttit i kommunfullmäktige som politisk vilde efter att ha lämnat Kungsbackaborna. Hon har också startat sitt eget parti, Kungsbacka Framtidsparti.
– Jag försökte googla lite för att se hur många lokala partier i Sverige som startats av en kvinna. Jag kunde bara hitta ett annat lokalt parti under min sökning. Så det är jag stolt över, men det är nog det tuffaste jag gjort hittills.
Den 11 september är det val och hon hoppas att hennes raka och ärliga sätt ska ge henne ytterligare en mandatperiod i kommunfullmäktige.
– Min bror kallar mig för ”rebellen i högklackat”. Jag kämpar mot orättvisor och är inte rädd för att säga vad jag tycker och tänker. Jag hoppas att det går bra i valet, för jag vet att jag fortfarande kan göra en del och förändra saker och ting.
Innan valet är det dock dags för Agnetha Ernegård att fylla 70 år. Födelsedagen kommer firas med familj och vänner, på hemlig adress.
– Jag är ju jättetacksam att jag får bli äldre. Men 70... kan det verkligen stämma? Det känns som att jag ska fylla 60. Om allt går som det ska så blir det en speciell överraskning till mina gäster. Men jag vill inte säga vad än, det har lite med logistik att göra.
Vad önskar du dig?
– Ja, vad önskar jag mig? God hälsa! Och gärna ett mandat i fullmäktige, säger Agnetha Ernegård med ett skratt.SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter