FAMILJ 2022-04-18 KL. 17:00

Cindia ångrar varken flytt eller yrkesval

Av Ronny Karlsson

Hon bytte Spanien mot Sverige och läkaryrket mot läraryrket. Valen har hon inte ångrat en sekund och nu är Cindia Escalante Mattsson tillförordnad gymnasiechef i Kungsbacka.
- Det kan vara en fördel att veta vad läraryrket innebär, säger hon.

Cindia ångrar varken flytt eller yrkesval
Cindia Escalante Mattsson trivs i skolans värld och rollen som tf gymnasiechef känns utvecklands för henne. Foto. Ronny Karlsson

Det var i mars som Cindia Escalante Mattsson klev in i rollen som tf gymnasiechef i Kungsbacka. Uppdraget gäller året ut och hon känner redan att hon trivs.
Men från början var det inte alls läraryrket som hon tog sikt på.
- Jag studerade på läkarlinjen i Spanien men sedan kom kärleken, berättar hon.
Kärleken var maken Andréas och hon flyttade till Sverige och Onsala. Först var planen att lära sig svenska och läsa vidare till läkare. Men det sistnämnda gick inte som planerat.
- Jag läste på SFI 1992, men när jag vill läsa vidare kunde jag inte ha nytta av utbildningstiden från Spanien. I väntan på att komma in på läkarlinjen började hon i stället att läsa franska och spanska och blev till slut gymnasielärare i språk.

Olika rektorstjänster
Lärarkarriären började på det som i dag är Drottning Blankas gymnasium. Under åtta år var hon lärare och jobbade dessutom som studierektor ansvarig för alla projekt utomlands. Till slut blev hon rektor där 2006 och 2014 tog hon steget till en rektorstjänst på Elof Lindälv.
Sedan ungefär en månad tillbaka är hon nu alltså högsta ansvarig för kommunens gymnasieskolor. I rektorsjobbet har hon alltid försökt att vara nära lärare och elever, och nu är planen att fortsätta få alla att känna sig delaktiga.
- Jag jämför verksamheten med en orkester där alla instrument behövs. Precis alla. Oavsett hur olika de är. Hur skulle det låta om en orkester hade bara fioler? Alla roller och yrken är viktiga och tillsammans skapar vi fantastiskt fin musik.
Rötterna i Spanien finns kvar och hon känner att det kan märkas när hon jobbar, men förhoppningen är att det märks på ett positivt sätt.
- Jag är tydlig i min kommunikation. Det är viktigt att min personal vet vilka förväntningar jag har på dem. Jag är väldigt passionerad till det jag gör och jag brinner för min personal och mina elever. Men jag skulle bli förvånad om någon tycker att jag brusar upp lätt. Jag är inte en sådan typ av person. Jag försöker att vara tydlig på ett mycket vänligt sätt, säger hon.

Vill dansa
Kärleken till Spanien lyser också i genom när vi pratar om hennes fritidsintressen. Visserligen tränar hon fem dagar i veckan och det spelas en hel del golf med familjen på somrarna.
Men ögonen lyser upp lite mer när vi pratar om ett annat intresse.
- Jag tycker verkligen om att dansa flamenco. Vi försöker åka till Spanien i april varje år, då är det en stor fest i min stad Sevilla. Där dansar vi från morgon till kväll hela veckan.


Jobbet som tf gymnasiechef är ett steg uppåt i karriären. Men Cindia Escalante Mattsson vill att alla i skolans värld ska känna sig viktiga. Foto. Ronny Karlsson.

Hon känner att både valet med yrkesinriktning och flytten till Sverige har varit helt rätt.
- Jag har varit så otroligt lycklig i 30 år, jag skulle aldrig vilja byta bort det här. Vädret kan vara lite sådär i bland men vi får inte glömma vilket fantastiskt land Sverige är med möjligheter för den som vill studera eller den som föder barn.
Givetvis har alla åren i Sverige påverkat henne en del. Åtminstone är det vad hon får höra i sitt gamla hemland.
– Här tycker folk att jag är spansk, men i Spanien tycker alla att jag har blivit svensk. Jag är en hybrid, säger hon och skrattar.

Lär sig politiken
I det nya jobbet handlar det fortfarande om skola och lärande, men samtidigt är mycket nytt. Det ser hon som en utmaning.
- Jag har aldrig tidigare jobbat med politiken och med nämnden, det försöker jag lära mig. Jag får väldigt bra stöd av min chef Cynthia Runefjärd så det känns väldigt bra.
Hon tror och hoppas att hon kan bidra till en bra skola för alla inblandade.
- Jag vet vilka utmaningar rektorerna har, jag har varit rektor i 16 år. Jag tror det är bra att jag vet hur verksamheterna fungerar.
Tjänsten som tf gymnasiechef är hennes fram till årsskiftet. Då ska en ordinarie gymnasiechef ta över, och det är inte helt omöjligt att det sker utan att någon flyttar på sig.
- Jag har bara haft den här tjänsten sedan 21 mars så vi får se. Men som det känns nu tänker jag söka tjänsten till hösten.

Det här är Cindia Escalante Mattsson
Ålder: 52 år
Familj: Maken Andreas, vi har snart varit gifta i 30 år. Dessutom två söner och två barnbarn.
Fritidsintressen: Det är många. Jag gillar att träna crossfit, spelar golf och gillar att måla, sjunga och dansa.
Bästa film: Jag gillar franska filmer. "Amelie från Montmartre" och "En oväntad vänskap" är två favoriter.
Aktuell: Som tillförordnad gymnasiechef i Kungsbacka kommun.


Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.