FAMILJ 2022-02-24 KL. 20:00

Bengt ska försöka låta bli att uppfinna

Av Christina Nordwall

Bengt har lovat sig själv att det inte ska bli några fler uppfinningar. Men när han kommer på en problemlösning är det svårt att hålla det löftet.
– Det går helt enkelt inte att låta bli, säger uppfinnaren Bengt Pettersson.

Bengt ska försöka låta bli att uppfinna
Bengt Pettersson har många uppfinningar på sitt cv. Här visar han en skjorta med ett knappsystem som gör att knapparna inte lossnar. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

Så var det med de två senaste uppfinningarna som egentligen är vidareutvecklingar av tidigare innovationer han klurat fram.
– Den ena är ett tennisrack som gör att spelaren ska slippa få tennisarm. Det började med att jag uppfann en gummiring som sattes på strängarna men sen kom jag på att en plastslang som sätts fast direkt vid tillverkning och fångar upp vibrationerna vore ännu bättre. Den dämpar också ljudet, säger Bengt som själv spelat mycket tennis.
En annan idé som han utvecklat vidare är ett knappsystem för skjortor som ska förhindra att knapparna lossnar.

Bäddmadrass
En innovation som Bengt är mycket stolt över är bäddmadrassen Airlig. Det är en bäddmadrass som delvis består av en luftkärna, den är tryckavlastande, hygienisk, allergivänlig och kan även förvandlas till resemadrass och tas med på semestern
– Madrassen formar sig efter din kropp och du kan själv enkelt ställa in mjukheten efter behov, säger Bengt.

Många patent
Det har blivit många patent registrerade genom åren men egentligen startade Bengt sin bana inom bädd- och möbelbranschen.
– Jag fick förfrågan om jag ville bli tapetserarlärling och det tyckte jag verkade intressant. Mina föräldrar ville att jag skulle studera men efter ett år i realskola hoppade jag av. Det var roligare att jobba och tjäna pengar, säger han.
Efter några år blev det jobb på en bilfirma och montering av överdragsklädslar och så småningom startade han egen sängtillverkning. Bengt har också hunnit med att driva möbelförsäljning i Las Palmas på Gran Canaria under några år.
– Det har hänt otroligt mycket jämt och jag har aldrig varit rädd för att ta risker. När man känner att det är något man tror på är det bara att köra. Min största begåvning är egentligen att sälja, det har jag gjort sedan jag var liten grabb. säger han.

Stor succé
1970 var det dags för Bengts första kommersiella uppfinning som blev en stor succé.
– Jag läste om en tågolycka som skett på grund av solkurvor och min hjärna satte igång. Jag började fundera på vad som skulle hända om man lägger starkt reflekterande färg på rälsen. Jag fick kontakt med ett färgföretag och sen plockade SJ upp idén. För pengarna startade jag bolaget New Product Investment som blev ett renodlat innovationsbolag.

Spela bridge
Det sprudlar om Bengt när han berättar om sina uppfinningar men nu har han bestämt sig för att det får räcka. Även om det kliar i fingrarna när han ser ett problem som behöver en lösning.
– Ja, jag kommer fortfarande att se möjligheter men ska försöka låta bli. Jag är bara 90 år men tycker det är dags för mig att gå i pension, säger han och skrattar.
För ett år sedan gick Bengts hustru Elisabeth bort. Nu har han bestämt sig för att gå vidare och har sålt huset i Vallda.
– Jag ska flytta till Limhamn. Där jag ska bo tillsammans med Ann, en kvinna som jag umgås med. Vi har gemensamma intressen och gillar att spela bridge och golf.






Bengt Pettersson
Ålder: Fyller 91 år
Uppväxt: Östersund
Bor: I Vallda, snart går flyttlasset till Limhamn
Familj: Dottern Ann-Christine, 65 år, som bor i Stockholm

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.