FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

Av Annika Lundby

Att sitta stilla och rulla tummarna är inte Lena Jonssons grej. På fredag fyller hon 80 år och genom livet har hon varit aktiv och engagerat sig inom gymnastikförening, körer, kyrkan och något hon verkligen brinner för är föreningen Allas barnbarn.

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
ENGAGERAD. Lena Jonsson har hela livet gillat att fylla dagarna med aktivitet och sitt engagemang. På fredag fyller hon 80 år. Foto: Annika Lundby

TV-klipp och nyheter

– När man har lust och ork är det svårt att låta bli att engagera sig, säger jubilaren.
Vid krönet av en backe i ett gult hus med en ståtlig ek utanför bor Lena och maken Milton.
– Det var tidigare vårt sommarhus som vi rev och byggde nytt och 2005 flyttade vi hit på heltid, säger Lena medan hon slår sig ner i den vinröda fåtöljen.
Lena börjar berätta om något hon är väldigt engagerad i, föreningen Allas barnbarn.
– Jag har varit med sedan 2009. Jag var inte med och startade föreningen men jag var en av de första medlemmarna. Det är så himla roligt med barnen, säger Lena med ett stort leende.
Varje vecka går Lena till Kyviks förskola och läser för barnen.
– Jag har varit där i många år nu så det är samma skola men det blir nya barn hela tiden.
Lena berättar att det är väldigt viktigt att lära sig barnens namn.
– Jag har ett litet knep. Barnen får skriva sitt namn själva om de kan, annars får de hjälp. Då tycker jag att det blir lättare att komma ihåg.
Lena uppmuntrar fler att gå med i föreningen.
– Man behöver inte vara pedagog utan bara vara sig själv. Själv är jag en läsande mamma.
I yrkeslivet har Lena jobbat på bank. Och att det blev det var lite av en lycklig slump.
– Det började i Mariannelund. Jag var mammaledig och min man jobbade där under några år. Chefen för banken sökte personal och frågade Milton om han kände någon med ekonomiutbildning. Då pekade han på mig och sedan blev jag anställd. Jag har varit på bank hela mitt liv förutom en liten period då jag arbetade på revisionsbyrå.
Även om Lena planerat att hon inte skulle jobba utan vara hemma med barnen en tid var jobbet så roligt att hon kompromissade så hon fick de bästa av båda världarna.
– Jag tror det är viktigt med jobb för att komma in i samhället. Jag var ny i Mariannelund och kände inte så många men genom jobbet fick jag vänner och ett socialt liv.
När flyttlasset gick 1969 till Kungsbacka blev Lena uppringd med frågan om hon ville jobba på det som då hette Göteborgs bank.
– Sedan blev det Nordbanken och nuvarnade Nordea. Jag har alltid tyckt mitt jobb varit roligt, framförallt mötena med kunderna. Jag var personlig bankman och det var verkligen jätteroligt.

Motion och musik
När familjen flyttat till Kungsbacka gick Lena med i Kungsbacka kvinnliga gymnastikförening och ganska snart blev hon ordförande.
– Damen som varit ordförande innan mig hade varit det i 45 år. Jag var ordförande i fem år.
Idag är inte Lena med i gymnastikförening men hon är en aktiv vardagsmotionär.
– Jag cyklar och promenerar. Och nu har vi ju Sofia en liten stund varje dag. Det har TV gjort bra! Sedan spelar jag även golf. Det är en rolig motionsform och mycket socialt. Jag är med i Särö golfklubb och deras korta bana är perfekt för min mentala hälsa. Den tar inte så lång tid, du går den på två till två och en halv timma. Det är en väldigt trevlig bana.
Vill du ha musik eller tyst när du tränar?
– Vid stavgång vill jag höra naturen och fåglarna eller tystnaden. Men är det ett gympapass då är det härligt med musik så du känner det i hela kroppen.
Musik är en viktig ingrediens i livet för Lenas som är aktiv körmedlem.
– Jag är med i två körer. En i Kullavik och en i Släp för jag tycker det är så otroligt roligt och så är det hälsosamt att sjunga också, säger Lena och berättar om ett roligt projekt som pågår just nu.
– Det är ett gospelprojekt. Vi träffas fyra gånger och övar och den 2 oktober sjunger vi upp i Kullaviksskyrkan. Gospel är så häftigt. Vi har inga noter utan bara sjunger. Det är ganska hög svårighetsgrad men det är många duktiga så det blir lättare.
Sedan tolv år tillbaka är Lena även engagerad i kyrkan genom att vara förtroendevald och hon är även kyrkvärd i Kullavikskyrkan.
– Det är otroligt intressant och lärorikt och jag har fått lära känna många människor. Jag var först tveksam till att tacka ja men det är absolut inget jag ångrar.
Att engagera sig kommer naturligt för Lena.
– Jag har alltit varit mycket aktiv. Jag har lätt för att blanda mig i om jag får säga så, skrattar Lena.
– Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om. Och har man lust och ork är det svårt att låta bli.

Öppet hus
På fredag fyller Lena 80 år och det gör hon med öppet hus hemma i Kullavik.
– Vi har tre barn och de planerar kalas. De frågade vad jag önskar mig och jag sa att de gärna får ta hand om födelsedagen. Det blir öppet hus från klockan 11-14, sedan vet jag inte vad de har hittat på. Jag vill att det ska vara opretentiöst och vill man komma hit ska man göra det. Det ser jag fram emot och så hoppas jag att det kommer många gamla vänner.



Fakta: Lena Jonsson
Aktuell: Fyller 80 år den 30 september
Född: Skene
Bor: Kullavik
Familj: Maken Milton, tre barn, sex barnbarn och ett barnbarnsbarn
Intressen. Jag läser mycket böcker och är med i bokcirklar. Det är ett väldigt stort vardagsintresse. Sedan gillar jag sång och musik, motion är nödvändigt och umgås med familjen så klart
Lenas boktips: "Små eldar överallt" av Celeste Ng. Det är en riktigt bra roman. När jag börjat läsa kunde jag inte sluta.

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.