FAMILJ 2022-03-01 KL. 11:00

5000 semlor på en enda dag väntar för Jens

Av Annika Lundby

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle. Kärt barn har många namn och i dag på självaste fettisdagen är det fullt upp för Jens Larsson och personalen på Åsa hembageri.
– I dag brukar det gå cirka 5000 semlor, säger Jens som drivit bageriet i 20 år och redan som sexåring visste att det var det här han ville bli.

5000 semlor på en enda dag väntar för Jens
Idag på fettisdagen bakas det cirka 5000 semlor hos Åsa hembageri. "Jag tycker att en semla ska vara saftig med mycket fyllning. Och mandelmassafyllningen ska vara med mandelbitar i som knastra när man äter. Sedan tycker jag att bullen ska bakas på smör", säger Jens Larsson som äger och driver Åsa hembageri. Foto: Annika Lundby

Det är strax dags att stänga för dagen på Åsa hembageri i Åsa och Jens Larsson kommer upp från själva hjärtat, bageriet.
Nu är det många semlor som bakas och Jens tycker semlan är en fantastisk produkt.
– Vi börjar efter nyår och sedan säljs det bra fram till fettisdagen. Sedan börjar intresset mattas av och vi brukar sälja fram till påsk.
Jens själv tycker bäst om den klassiska semlan. Men den ska göras på ett speciellt sätt.
– Jag tycker att en semla ska vara saftig med mycket fyllning. Och mandelmassafyllningen ska vara med mandelbitar i som knastrar när man äter. Sedan tycker jag att bullen ska bakas på smör.
När det kommer till grädden tycker Jens att det är bättre med för mycket än för lite.
– Tycker man det är för mycket är det ju bara att ta bort det man inte vill ha. Det är ju värre om man tycker att man fått för lite grädde.
Sedan kommer Jens till locket.
– Locket är jätteviktigt! Det är en stor fråga i bageribranschen. Ska det vara skuret eller klippt lock?
– Klipper du kommer du djupare ner i bullen och får ett större hål för mer fyllning. Så jag är för klippt lock.

I dag toppar försäljningen av semlor och det är främst de vanliga semlorna men även wienersemlor och vanlijsemlor som kunderna efterfrågar i första hand och då är de dem som bakas. Men efter idag brukar Jens och de andra på bageriet testa och experimenterar lite med semlorna. Kanske blir det en princesstårtesemla…
Varför tror du att så många gillar semlan?
– Jag tror att det är för att det är så många som gillar mandel. De flesta tycker om prinsesstårtan och där har vi mandelmassa. Semlan har mandelmassa och vetebröd som vi gillar och så grädde på det. Det kan ju inte gå fel, ler Jens.
Semlan är också oerhört viktig för bageribranschen. I butiken i Åsa säljer man cirka 200 semlor en vanlig dag perioden innan fettisdagen.
– Jag skulle till och med vilja säga att det är semlan som räddar branschen i början av året. Det är en jätteviktig produkt för oss.
Men även om det är en viktig produkt tycker Jens att det är bra när var sak har sin tid.
– Man kan ju göra sommarsemla för att det ska finnas året runt men jag tycker ändå att semlan ska vara under en någorlunda period.

Dröm som går i uppfyllelse
Vägen att bli bagare hade Jens redan utstakat när han var sex år. Redan då visste han att det var det här han ville bli. Förutom någon kort period då Jens själv tyckte att fotbollsproffs också kunde vara ett alternativ.
– Jag insåg väl att jag var bättre på att baka än på att spela fotboll, skrattar Jens och fortsätter:
– Jag bakade så mycket hemma att mamma sa. ”Du kommer att bli bagare”.
Och det hade hon ju rätt i. Och första gången Jens var på Åsa hembageri var som tolvåring.
– Jag praktiserade här och då kände jag att det här var rätt för mig.
Sedan blev det att utbilda sig till bagare och konditor och därefter hamnade Jens på Føtex bageri i Århus som försteman.
– Det är ett stort danskt supermarket, ungefär som Ica Maxi. Där lärde jag mig att göra riktiga danska wienerbröd. Jag har faktiskt tagit hit två stycken med choklad.
Men när kärleken i Danmark tog slut flyttade en hjärtekrossad Jens tillbaka till Sverige och började som provbagare för en bagerigrossist.
– Jag testade produkter och fick uppfinna nya till branschen. Sedan fick jag resa runt och visa upp dem för bagerier i Västsverige och Stockholm. Det gjorde jag i fem år.
Sedan en dag kom ett samtal från Tore och Lena som då ägde och drev Åsa hembageri med frågan om Jens ville köpa och ta över.
– Det var ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Min dröm hade alltid varit att ha ett eget bageri, säger Jens som tog över i april 2002.
Jens och hustrun Catarina hade precis träffats så det var mycket positivt som hände på en och samma gång.
– Hon bytte karriär för att hjälpa till här med min dröm. Hon har hand om kontoret och jag bageriet. Vi hjälps åt. Och nu arbetar även vår dotter Leia här. Det är en livsstil att driva ett bageri.

Under de tjugo år som Jens och Catarina drivit Åsa hembageri har de inte stått och stampat utan utvecklat verksamheten med café med sittplatser både ute och inne.
– Och 2013 öppnade vi Åsa hembageri i Fjärås och 2018 tog vi över Majgårdens gamla lokaler i Onsala.
Utvecklingen är en drivkraft för Jens både som företagare och som bagare.
– Man blir aldrig fullärd och sedan är det roligaste att det finns så många olika saker man får göra.
Men att vara bagare är ett tufft jobb sticker inte Jens under stolen med.
– Att gå upp klockan två och börja jobba är slitsamt. Men jag älskar att baka, säger han med ett stort leende.

Jens Larsson
Gör: Äger och driver Åsa hembageri med filialer i Fjärås och Onsala
Favoritbakverk: Budapestbakelse
Född: Sjövik
Bor: Åsa
Familj: Fru och en dotter och hund
Intressen: Padel, springa och spela golf


Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.