Annons

EU-ministern på besök i Kungsbacka

Runt 50 personer fyllde salen i ABF-huset, när EU-minister Hans Dahlgren besökte kommunen som sista stopp på en endagars Västsvensk turné på måndagen.

Politik | 14 Januari 2020 11:38

Mahmod Bek, Anton Karlsson Rask, Shabnam Zamani, Zach Schulz och Einar Wiklund från SSU i Kungsbacka var några av dem som kom för att lyssna och ställa frågor till EU-ministern Hans Dahlgren på måndagskvällen.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Mötet hade annonserats som ett öppet möte om hur man ska bygga ett mer jämlikt EU och hur Sverige ska hantera Brexit. Några hade kommit av den anledningen, flertalet var väletablerade socialdemokrater och mötet bar istället till stora del drag av att uppmuntra de egna leden, inte minst att backa upp den kritiserade Januariöverenskommelsen och gjuta nytt mod efter de senaste opinionsundersökningar.
– Vi har ett allvarligt läge i vårt parti, men om man tittar på det historiska sammanhanget är det inte första gången, sa den mångårige partimedlemmen Hans Dahlgren som på olika sätt arbetat med fyra olika socialdemokratiska statsministrar från Erlander (Hans Dahlgren fick hoppa in och hjälpa till som tolk när Erlander mötte utländska journalister) och framåt.
– Läser man i Tage Erlanders dagböcker är de fulla med kriser och tvivel, Palme hade också kriser när man tappade regeringsmakten efter mer än 40 år och när Ingvar Carlsson tog över efter att Olof Palme hade mördats, ja, då var det ju verkligen en kris.

Koalition

I en övergång från äldre tiders statsministrar till dagens politik, påpekade Hans Dahlgren också att det här inte var första gången som Socialdemokraterna samarbetade med Centerpartiet, då Bondeförbundet. När partierna ingick en koalitionsregering på 1930-talet.
– Det var inte alla i vårt parti då som tyckte det var ett bra äktenskap, medan andra tyckte det var ett bra sätt att hålla Högerpartiet borta, sa Hans Dahlgren för att direkt övergå till att Januariavtalet just fyllt ett år.

Brexit

Men även EU och Brexit hanns med under det knappt timslånga mötet.
– EU kom till som ett fredsprojekt och nu finns det ytterligare en existentiell ödesfråga där det kan spela stor roll, nämligen klimatet. EU har fattat beslut om att det ska vara klimatneutralt till 2015. Det enda land som inte skrivit på är Polen, men jag tror att det kommer att anpassa sig om de får hjälp. Det är ett banbrytande beslut, men det räcker inte bara att säga, det måste göras också.
Vid sidan av klimatet är demokratiutvecklingen just nu en central fråga inom EU och så naturligtvis Brexit, som ju nu kommer att bli av till årsskiftet.
– Men nu tyder allt på att det blir under ordnade former, om Storbritannien kraschat ut hade det blivit jobbigt. Nu har vi ett år på oss att inte minst få till ett frihandelsavtal och lösa regelverket för dem som också framöver vill jobba eller studera i de olika länderna.
En sista fråga på perrongen, i väntan på tåget norrut, ger vid handen att Hans Dahlgren ser rätt ljust på förhandlingarna.
– Förutsättningarna är bättre eftersom vi redan utgår från samma regelverk.
Han tror inte heller att Brexit kommer att följas av fler länder som vill lämna EU.
– Under hösten har jag besökt EU:s alla huvudstäder och ställt just den frågan. Ingenstans fanns det röster för det, tvärtom. Istället tror jag att hela processen med Brexit har fått många att värdesätta EU mer.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Politiker får distansmötas

Politik Nu är det klartecken från högsta instans att politiker får delta på distans under möten. Kommunstyrelsen ...

Sex av tio hallänningar vill agera för klimatet

Nyheter 62 procent av hallänningarna är beredda att ändra något i sin vardag under 2020. Allt för att minska sin ...

Översvämning ska utredas

Nyheter Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har beslutat att översvämningssituationen i Hallands, Blekinge och Kronobergs län ska ...
Annons