13 Mars 2020 10:00 | Stefan Pettersson

I 99 år har Norra Halland berättat vad som händer i Kungsbacka. Det är rätt fantastiskt att få jobba på en arbetsplats med så stark lokal förankring. Tidningen berör och även upprör ibland. Det är så det ska vara, annars fyller inte tidningen någon funktion. Det lokala berättandet finns det alltid plats för – det visar också våra upplagesiffror som jag nämnde i förra veckans krönika. Vi behåller vår upplaga på 10 300 prenumeranter. Det är starkt jobbat i en bransch där upplagorna faller på de flesta håll.

I den hårda konkurrensen och det enorma flödet av nyheter blir tidningarnas sajter allt viktigare. Vi har också satsat mer på webben och har på ett halvår ökat trafiken med närmare 50 procent, en enorm utveckling.

Men ökningen på webben innebär också en hel del merjobb, inte minst med att städa i kommentarsfälten. För det skrivs verkligen hårresande saker. Och eftersom att vårt kommentarsfält på Facebook är vårt ansvar så är det bara att hålla koll. Samtidigt undrar jag allt oftare hur det står till med en del människor? Det debatteras flitigt att unga personer kränker varandra i sociala medier. Det är givetvis inte okej, men är vi vuxna så mycket bättre?

Tonen på Facebook är tyvärr många gånger helt förkastlig. Personer kallas både det ena och det andra och när vi publicerar länkar till polisartiklar exploderar ofta kommentarsfältet. Då ska minsann de skyldiga kastas ut ur landet eller organ skäras av. De som går till verbal attack har själva inte aning om ifall den skyldige är uppvuxen i Kungsbacka eller invandrad från något annat land. Det förutsätts helt enkelt att det är på ett visst sätt. Och om någon vågar sig på att be om en sansad debatt så blir den ofta påhoppad och ifrågasatt.

Nu är det givetvis inte så här illa hela tiden, men debattklimatet blir allt tuffare och ska vi lära våra ungdomar att visa respekt så är det nog en bra start att fundera på hur vi själva uttrycker oss.

Trevlig helg.