Annons

Ett lyft för psykisk hälsa

Under november kommer psykisk hälsa, och ohälsa, att stå i fokus i Kungsbacka. För fjärde året i rad genomförs Psyklyftet, ett samarbete mellan Region Halland och Studieförbundet Vuxenskolan.

Vård | 24 Oktober 2020 07:00

Att uppmärksamma psykisk hälsa är extra viktigt så här i coronatider, anser Gabriella Wång, projektledare för Psyklyftet i Kungsbacka.

FOTO: Kungsbacka kommun

Årets Psyklyftet är extra viktigt, anser projektledare Gabriella Wång. Oro, nedstämdhet och stress är problem som blir större i coronapandemins spår.

Många aktiviteter

På Psyklyftets program står mängder av aktiviteter: föreläsningar, workshops, utställningar och aktiviteter som promenader, yoga och skrivarkurser.

Bland annat visar Hedenskolans elever en utställning på kulturhuset Fyren. Utställningen består av texter på temat sex och samlevnad som eleverna själva har skrivit. Mäns relationer och mäns våld mot kvinnor uppmärksammas också särskilt.  Bland annat i Berättarbaren där man talar om män och relationer, och i utställningen Zonta Says No på kulturhuset Fyren.

Vill öppna upp för samtal

Tanken är att besökarna både ska kunna skaffa sig ny kunskap om begreppet psykisk hälsa genom exempelvis föreläsningar och delta mer aktivt i de mer fysiskt orienterade programpunkterna.

– Vi vill bidra med kunskap, förståelse och öppna upp för samtal kring psykisk ohälsa. Genom att prata om ämnet gör vi det mindre tabubelagt och vi vågar fråga mer, säger Gabriella Wång, folkhälsoutvecklare vid Kungsbacka kommun och projektledare för Psyklyftet

“Många behöver samarbeta”

Programmet har satts samman av flera olika verksamheter och aktörer.

– Om vi ska råda bot på den psykiska ohälsan, behöver många aktörer i samhället samarbeta. Ingen organisation klarar det på egen hand. Sådana samarbeten hoppas vi att Psyklyftet ska bidra till, säger Gabriella Wång.

“Växande folkhälsoproblem”

Hos Vuxenskolan ser man arbetet med psykisk hälsa som en del i arbetet med att skapa ett socialt hållbart samhälle.

– I ett socialt hållbart samhälle är alla människor en tillgång och samhället anpassas efter alla människors förutsättningar. Psykisk ohälsa är ett växande folkhälsoproblem som går att minska genom förebyggande insatser. Vi som studieförbund vill vara med och skapa broar till föreningslivet och fortsätta prata om psykisk hälsa – under hela året, säger Vuxenskolans Pia Berglund.

Fler nyheter om vård här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sjuksköterskenärvaron dras ner

Vård Sjuksköterskebemanningen på Blåvingevägen ska minskas. Det handlar enligt Ann-Helen Svensson, verksamhetschef på kommunen, inte om någon ...

En fjärdedel ratar coronavaccinet

Vård En fjärdedel av dem som jobbar inom äldrevården i Kungsbacka har tackat nej till att ta vaccinet mot ...

Många covidsjuka inlagda – men fallen minskar

Vård Det är fortsatt högt tryck på sjukhusen i Halland. Enligt senaste siffrorna från Region Halland vårdas 61 personer ...
Annons