05 December 2017 10:11 | Ann Kristin Ekman

Jag har löst det!

Statsfinanserna, välfärden, allt är kirrat!

Som några kanske kommer ihåg, trillade jag av pendeltåget och bröt benet för lite drygt två och ett halvt år sedan. Det är inte helt i form än, så jag går fortfarande till sjukgymnasten några gånger i veckan för att träna. Det går, tack var en fantastisk grej som kallas förebyggande sjukpenning. Det är alltså på sätt och vis som sjukpenning, läkaren ordinerar det och Försäkringskassan godkänner. Men istället för sjukskrivning, som man ju kan få om man är sjuk, är det här ersättning för att kunna få behandling som antigen förhindrar eller förkortar en sjukskrivning.

 

Medan man som sjukskriven är det till en viss procentgrad, 25, 50, 75 eller 100, får du förebyggande för den faktiska tid det tar dig att få din behandling, inklusive resorna till och från. En gång i månaden skickar du sedan in ett formulär, där du på heder och samvete försäkrar vilka tider du varit borta. Det går att göra antingen direkt på nätet, eller på de papper som skickas ut till dig från Försäkringskassan.

 

Och det är här besparingen kommer in.

Maximalt behöver jag alltså ett utskick i månaden. Länge fick jag också bara en omgång papper hem i brevlådan. Sedan verkar något system hos Försäkringskassan löpt amok. De senaste två månaderna har jag fått 27 brev, alla med exakt likadant innehåll.

Varje brev innehåller fyra sidor. En koll med kollegan som basar över vår portomaskin, ger beskedet att det med B-post skulle kosta 5,80 kronor att skicka iväg det. Försäkringskassan är naturligtvis betydligt större kund, så lek med tanken att de har kunnat förhandla om priset till säg fyra kronor. Eftersom det knappast är troligt att systemet bara gjort fel i mitt fall, som referens fick knappt 2 000 personer fick förebyggande sjukpenning under oktober, landar vi på en portokostnad på i runda slängar 200 000 kronor helt i onödan. Till det kommer 200 000 papper och 50 000 kuvert som inte hade behövt skickas ut.

 

Just som min indignation slagit i taket och jag kommit fram till att jag visst skulle kunna skriva en artikel utifrån något som hänt mig själv, kom ännu ett brev från Försäkringskassan. Denna gång enbart i ett exemplar.

Nästa år ska man att börja skicka fler brev enbart digitalt, inte bara utbetalningsbesked. Inte alla, men fler. Som systemet fungerar i dag, lär det bli en enorm besparing! Tur att det är valår så att det kan komma lite förslag på hur pengarna bästa ska användas.