Envis kamp för Åsa

Hur ska trafiksäkerheten bli bättre? Var ska det byggas? Vad ska tomma lokaler användas till? Föreningen Åsa 365 försöker engagera och påverka, och nästa vecka är det dags för medborgarmöte.

Politik | 15 Februari 2020 07:00

Ett lyckat projekt som Åsa 365 ligger bakom är turistkartan som man trycker i 30 000 exemplar varje år – roligare och mer informativ än kommunens variant. ”Kolla hur nära det är mellan Åsa stränder och Gottskär – vi jobbar för att det ska bli båttur runt hela fjorden och upp i Kungsbackaån”, säger Rolf-Arne Ullaeus och Roger Sandström.

FOTO:

Det är inte ovanligt att de mindre orterna i kommunen känner sig missgynnade. Gottskärsborna har länge klagat på att samhället är bortglömt, i Frillesås slåss man för bättre trafikmiljö och på sikt en station, och i Onsala är kritiken hård mot att Onsalavägen lagt en våt filt över nya byggprojekt.

Inte minst åsaborna är stridbara. Ett träget arbete ledde fram till en station, men nu har Trafikverkets försämrade avgångstider väckt kamplusten till liv igen.

Trånga skolor är också ett problem, och den utdragna processen med översiktsplanen har försenat bygget av ett nytt centrum. Ingen lär heller ha missat massprotesterna mot de nya skolskjutsreglerna där kommunen i fall efter fall har fått bakläxa av förvaltningsrätten.

Föreningen Åsa365 försöker fånga upp åsikter och missförhållanden och sen påverka beslutsfattare.

– Det viktiga är att nå resultat, inte att låta mest utåt, säger ordförande Roger Sandström.

Det kan handla om det smutsiga vattnet vid Vita sand, där Åsa 365 enligt Sandström hade stor betydelse för att kommunen åtgärdade avloppen.

En annan framgång var när man utökade nattvandringen genom att utlova skolresepengar till de klasser som fick med flest föräldrar på vandring.

Just nu handlar det mycket om pendeltågen, där man genom direktkontakt med Västtrafik och Hallandstrafiken hoppas kunna få till bättre tågtider nästa år.

Men Roger Sandström medger att det inte bara är fördelar med att verka mer i det tysta.

– En del uppfattar oss kanske till och med som en kommunal organisation. Men vi består bara av åsabor som jobbar ideellt med att förbättra samhället. Åsa ska vara ett levande samhälle 365 dagar om året.

De vill gärna ha bra kontakter, och det har lett till att Ulrika Granfors, förvaltningschef för Kultur och fritid, blivit en kanal in i kommunhuset.

– Jag bombarderade alla politiker och tjänstemän med skrivelser, så till slut tröttnade de väl och gav uppdraget att hålla kontakt till Ulrika, säger organisationens kassör Rolf-Arne Ullaeus, med ett leende.

Så i samarbete med kommunen blir det nu öppet möte på Löftadalens folkhögskola den 18 februari klockan 19. Det har fått rubriken ”Mötesplatser och trygghet”.

– Mycket kommer nog att handla om trafiksäkerhet. Vi har idéer om hur man skulle kunna dra en cykelbana till Gårda brygga utan att behöva vänta på Trafikverket. Vi funderar också på hur man skulle kunna använda de tomma lokalerna där de ensamkommande bodde. Men alla idéer är välkomna, säger Roger Sandström.

– Jag hoppas det kommer många, och att de vill bli medlemmar i föreningen. Vi är 150 i dag, men behöver bli många fler.

Den 12 maj är dags för nästa möte, då man ska diskutera översiktsplanen och framtida byggande.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Flera togs vid tillslag mitt i stan

Blåljus Plötsligt blev det fullt pådrag vid Swedbank på Gymnasiegatan. Flera ungdomar togs fast efter misstänkt pistolhot. Samtidigt ...

Stort polispådrag – letar efter pistolman

Blåljus Polisen har ryckt ut på ett larm om pågående dödligt våld mitt i Kungsbacka. Vid 14-tiden ...

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Nyheter Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var ...