Annons

Stress får lärare att välja bort heltidsjobb

Lärare i Kungsbacka väljer bort heltidsjobb, bland annat på grund av stress och hög arbetsbelastning. Det visar en färsk enkätundersökning.
Nyheter | 18 Mars 2019 07:15

Enkäten visar att arbetsmiljöproblem, stress och försök att undvika sjukskrivning är vanliga orsaker till att lärare går ner i tid. Foto: Pxhere

 

Lärare i Kungsbacka väljer bort heltidsjobb, bland annat på grund av stress och hög arbetsbelastning. Det visar en färsk enkätundersökning.

 

Det är Lärarnas riksförbund i Kungsbacka som har gjort en enkätundersökning om deltidsjobb bland sina cirka 500 medlemmar i kommunen. Fackförbundet, som organiserar cirka hälften av lärarna i Kungsbackas grundskolor och gymnasier, ville ta reda på orsakerna till att lärare väljer att inte jobba heltid. 152 svarade på enkäten, varav 69 uppger att de jobbar deltid. Att jobba 80 procent är vanligast bland deltidarna, enligt enkäten. Resultatet visar att arbetsmiljöproblem, stress och försök att undvika sjukskrivning är vanliga orsaker till att gå ner i tid.

– Att det visar sig så tydligt att arbetsmiljön gör att man inte vill jobba heltid och att man inte heller vill gå tillbaka till att jobba 100 procent är oroande, säger Örjan Modén, huvudskyddsombud och biträdande kommunombud för Lärarnas riksförbund.

 

De som svarat på enkäten uppger att välbefinnandet ökar av att gå ner i tid, men att arbetsbördan inte minskar i motsvarande grad. Enkätsvaren tyder i stället på att många trots att de har gått ner i arbetstid lägger lika mycket tid på sitt arbete eller jobbar ikapp på sin extra lediga dag. Omräknat i tjänster innebär det cirka tio tjänster med behörig personal i kommunen som försvinner på grund av deltid, enligt Lärarnas riksförbund, som i veckan presenterade enkäten för förvaltningens samverkansgrupp, där bland annat chefer och övriga fackförbund ingår.

 

Att renodla lärarnas yrkesroll och få bort tidskrävande kringsysslor står högt upp på Lärarnas riksförbunds önskelista för att komma tillrätta med problemet.

– Vi hoppas att verksamheten ska organiseras så att folk orkar. Det går inte bara att ha perspektivet att budgeten ska gå ihop år för år, det måste finnas ett längre perspektiv för att lärarna ska orka under ett helt yrkesliv, särskilt eftersom det är brist på lärare, säger Örjan Modén.

 

Skaffa Norra Hallands app här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stopp i tågtrafiken – buss från Hede

Trafik Hede station blir central den kommande veckan. Med start ikväll stängs Viskadalsbanan av medan Västkustbanans trafik glesas ...

Äntligen vaccination!

Krönikor Att vara läkarstudent under en pågående pandemi är ganska smidigt om man är ute efter sommarjobb. Trots ...

"Någon som sa att div 3 var svårt?!"

Fotboll Det skanderade anfallaren David Berntsson efter att ha gjort sitt första hattrick för säsongen. – Som nykomling så ä...
Annons