Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Enkät avslöjar stort missnöje

 Resultatet i kommunens medarbetarenkät är klart sämre än för två år sedan. Arkivfoto: Kristian Alm

 

Jobbet är meningsfullt, men kraven orimliga och utvecklingsmöjligheterna för dåliga. Det visar årets medarbetarundersökning i Kungsbacka kommun. Färre än tidigare rekommenderar kommunen som arbetsplats.

– Vi har mycket att jobba med, säger kommundirektör Ann-Charlotte Järnström.

 

I oktober genomfördes medarbetarenkäten som gick ut till 5 963 anställda i kommunens alla verksamheter. Vitt skilda yrkesgrupper så som lärare, UX-designers, socialsekreterare, lokalvårdare, måltidsbiträden, analytiker, bibliotekarier, ingenjörer, administratörer, utvecklare och kommunledning finns representerade.

Svarsfrekvensen var hög, 83 procent.

Enligt enkäten anser många att arbetet känns meningsfullt och att de har tydliga arbetsuppgifter.

Däremot upplever medarbetare att deras utvecklingsmöjligheter inom Kungsbacka kommun inte är tydliga, att arbetsplatsen inte utvärderas tillräckligt och att arbetsbelastningen inte är rimlig.

– Det här är ett resultat som vi inte är nöjda med. Vi kan bättre än så här. Jag ser att vi har mycket att jobba på, säger kommundirektör Ann-Charlotte Järnström.

– Vissa förvaltningar sticker ut och jag kommer att ha en nära dialog med berörda chefer för att hitta vägen framåt, säger Ann-Charlotte Järnström.

Service, Teknik och Förskola och grundskola får bra betyg på de flesta parametrar. För andra förvaltningar skiftar det mer beroende på fråga. Sämst resultat har den arbetsplats Ann-Charlotte Järnström själv leder: kommunstyrelsens förvaltning. I flera parametrar placerar den sig sist i undersökningen. Ett stort antal medarbetare på kommunstyrelsens förvaltning tycker att målen är oklara och att ledningen inte har koll på arbetsplatsen.

Förvaltningen består av två avdelningar; samhällsbyggnadskontoret och kommunlednings-kontoret. Samhällsbyggnadskontoret med Emma Kjernald som chef visar ett bra resultat. Kommunledningskontoret med runt 100 medarbetareoch Mariana Vikström som chef har däremot ett rejält försämrat resultat jämfört med enkäten 2016.

– Det gäller framför allt de som jobbar med personal/kommunikation, ekonomi och digitalisering, konstaterar Ann-Charlotte Järnström.

 

Under året har Norra Halland talat med en rad medarbetare, både sådana som slutat och de som jobbar kvar, som menar att stämningen på kommunledningskontoret är dålig och präglas av rädsla för högsta chefen Mariana Vikström. Men det är inget som Ann-Charlotte Järnström känner igen. Inte heller de ledande politikerna Fredrik Hansson (C) och Eva Borg (S) har fått sådana signaler.

– Mariana Vikström leder ett jättestort förändringsarbete. Alla älskar inte förändring och alla älskar inte sin chef. Jag har en god dialog med verksamhetscheferna under Mariana Vikström och jag får inga signaler om att de upplever en tystnadskultur. I stället är upplevelsen att de har dialog om det mesta.

 

Läs hela versionen av artikeln i fredagens papperstidning. 

Skaffa Norra Hallands app här

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!