Annons

Engagerade tog första klivet

Ett knappt 30-tal har tagit sina första steg mot att bli politiker, när Liberalerna drog igång en ny omgång av sin politikerskola.
– Jag har alltid varit politiskt intresserad och håller koll på nationell nivå. Men jag vet inte så mycket av vad som händer lokalt, säger David Johansson, en av deltagarna.

Politik | 12 Februari 2020 16:12

David Johnsson och Marie Fredin är ett par av dem som anmält sig till vårens Politikerskola i Liberalernas regi. På plats vid det första tillfället fanns kommunalrådet Ulrika Landergren för att berätta om hur det politiska arbetet i en kommun är organiserat.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Powerpoint-presentationen är laddad i det nyrenoverade Café Nyfiket, en trappa upp i stadshuset. Samma gäller för liberala kommunalrådet Ulrika Landergren och hennes partikamrat och fullmäktigekollega Jan-Eric Knutas, som är den som håller i kursen. Än så länge är deltagarna lite mer avvaktande. Ett par av dem har relativt nyligen börjat engagera sig i politiken och sitter på ersättarposter i nämnder, övriga är nyfikna nybörjare. De flesta av dem nyblivna pensionärer eller på väg mot. Men med några undantag, en av dem David Johansson, 19 år.
– Jag fick rösta i förra valet och hade klart för mig på vilket parti, säger han.
Han är inte engagerad i något parti, men det finns ändå ett intresse.
– Det skulle vara kul att vara med och förändra något, i Sverige eller i kommunen. Främst är jag intresserad av ekonomi, skattepolitik vore kul att syssla med eller frågor som rör LAS eller arbetsrätten.

Mycket nytt

 Det är fikapaus efter att Ulrika Landergren i ett första pass gått igenom grunderna för politiskt arbete: uppbyggnaden av partier, antalet ledamöter, hur ordförandeplatser i nämnder fördelas, valtekniska samarbeten och nomineringsprocesser.
För Marie Fredin är en hel del nytt.
– Jag har ju mycket åsikter om saker, men vet inte så mycket om hur det sedan går till.
Kursen är uppdelad i fem delar, kommunens organisation, media och politik, kommunens ekonomi, förhållandet mellan majoritet och opposition i kommunpolitiken och en praktisk approach under rubriken hur gör man politik. För dem som vill blir det sedan också en studieresa till Stockholm för att besöka riksdagen och SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

15 nya miljarder till kommuner och regioner

Jobb & Pengar Sveriges kommuner och regioner får 15 miljarder extra i statsbidrag. Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har beslutat att Sveriges kommuner och ...

Bilfritt på Norra Torggatan året om

Trafik Under några år har en del av Norra Torggatan stängts av för biltrafik under sommaren och omvandlats ...

Elin misstänkt coronasmittad

Vård Sent på tisdagskvällen kom beskedet. Intensivvårdsjuksköterskan Elin Hyséns kollega var smittad av corona. Barnen fick omedelbart ...
Annons