12 April 2019 07:00 | Christina Nordwall

Det är något visst med att sitta i en hotellobby, på en flygplats eller en tågstation. Det roliga är att hamna mitt i handlingen så att säga. Nästan som att läsa en bok men med skillnaden att boken spelas upp i mitt huvud, i min fantasi. Det spännande är att se folk passera förbi, vänta på sällskap, tjuvlyssna lite och försöka klura ut varför de är här, vad de jobbar med och på vilket sätt olika personer känner varandra. Olika språk och klädstilar kan ibland ge en liten ledtråd men något facit blir det sällan eftersom det känns pinsamt att fråga rakt ut. Det har ju faktiskt inte jag med att göra. Ibland fastnar jag så i min ”inre bok” att jag kommer på mig själv med att sitta och stirra på någon riktigt intressant person. Då brukar vederbörande surt stirra tillbaka och det är dags att slå ihop ”boken”.

 

Detta är alltså en liten hobby jag ägnar mig åt emellanåt. Men det gäller att se upp med var man befinner sig. Ibland (kanske alltid) kan det vara rent olämpligt att sitta och tokglo på en främmande människa.

 

Nyligen satt jag i ett annat sorts väntrum i väntan på att få träffa en läkare. Det var också spännande men på ett helt annat sätt. Eftersom jag bara var lite lagom sjuk fanns det inget ångestladdat i själva väntan som det kan vara vid sådana besök. Snarare var det vilsamt och jag hade ganska gott om tid på mig.

 

Till exempel kunde jag fundera över vad kvinnan som vänligt upplyste mig om det ringde i min väska hade för ärende. Mer uppenbart var i vilket ärende flera andra var där. Hostningar och nysningar korsades i luften och riktigt dramatiskt blev det när en person med kraftigt inlindad hand snabbt blev insläppt efter att ha ringt på den röda (akut) klockan. Strax därpå kom en annan som verkade ha blivit utsatt för något helt annat. Då höll min nyfikenhet på att ta över och jag fick skärpa till mig rejält för att inte fråga vad som hänt.

 

Efter en och en halv timme var det min tur. Jag blev insläppt i ett väntrum där det inte fanns något alls att spåna ihop en historia om. Tills det var dags för undersökning. Då började jag fundera över hur personalens dag egentligen hade varit. De verkade verkligen ha gjort skäl för lönen (de verkade faktiskt rätt slutkörda) men ingen visade någon sur min över att jag besvärade med min icke livshotande åkomma. Jag blev snabbt, effektivt och vänligt bemött och på väg tillbaka genom det överfulla väntrummet konstaterade jag att där satt ännu fler intressanta människor. Men vilka deras historier var och varför de var där blev det inget tillfälle att fundera över. Det var dags att slå ihop ”boken”.