Skärgårdsbåten Ylva lägger till i Mittvik på Vrångö. Båtturen är en utflykt i sig. Vissa rutter går via flera av öarna i skärgården.

FOTO: Christina Nordwall

Så tar du dig till Vrångö

Pendeltåg till Göteborg, spårvagn till Saltholmen och skärgårdsbåt till Vrångö. Under sommaren går även vissa turer från Stenpiren i Göteborg till Vrångö.

Bil till Saltholmen och skärgårdsbåt till Vrångö.

Egen båt.

 En dryg timmes resa från Kungsbacka ligger Vrångö, som är den sydligast belägna bebodda ön i Göteborgs södra skärgård. 
Fiske var tidigare den stora inkomstkällan för en stor del av de bofasta, nu pendlar de flesta till fastlandet för att arbeta. Cirka 400 bor året runt på ön som under sommarhalvåret tar emot hundratals fler. Ön är bilfri och ett vanligt förekommande transportmedel är flakmoppe. 

Gästhamnen på Vrångö. Foto: Christina Nordwall

Många tar sig hit med egen båt för att lägga till i hamnen på öns västra sida. Här finns också det relativt nybyggda vandrarhemmet Kajkanten som erbjuder övernattning precis vid kajkanten. I hamnen finns också en mataffär, en fiskaffär och flera små bodar med olika utbud. 
Det går att ta sig till Vrångö utan egen båt. Skärgårdsbåten från Saltholmen i Göteborg tar mellan 20 och 50 minuter beroende på rutt och angör bryggan i Mittvik på öns östra sida.

Pittoreska gränder. Foto: Christina Nordwall

Här finns Skärgårdens café som tar emot både matgäster och konferenser. Det finns också fina badmöjligheter en kort promenad längre bort och flera olika naturslingor som tar besökarna runt Vrångö. Från ångbåtsbryggan i Mittvik där Styrsöbolagets skärgårdsfärjor lägger till är det endast en kort promenad tvärs över ön till Vrångö hamn.