Annons

En motvillig 50-åring

Riksdagsledamoten Larry Söder har för mycket kvar att göra. I nästa vecka fyller riksdagsledamoten Larry Söder 50 år. Fast det är något som han helst inte vill låtsas om.
– Det är hemskt! Jag ser inte alls fram emot att ha en femma framför istället för en fyra. Att fylla 60 kommer väl att bli en mardröm.

Familj | 29 Juli 2019 10:11

Larry Söder, riksdagsledamot för KD från Kungsbacka.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Larry Söder

Familj: fru och fyra barn
Bor: i Frillesås och Stockholm
Gör: riksdagsledamot för KD
Aktuell: fyller 50 den 16 juli
Firar: "åker bort någonstans där ingen hittar mig!"

De flesta som har träffat på Larry Söder har också hört honom skratta. Han har ett väldigt distinkt skratt som börjar som en tuta långt ner i magen och normalt sett rullar fram rätt ofta. Prata 50-årsdag och det bara dör. 
– Jag vet att det inte är samma sak att fylla 50 i dag som förr, men det hjälper ju inte mig! jag har ju så mycket kvar som jag vill uträtta. 

Då skulle man ändå kunna tycka att 50-åringen har hunnit med en hel del. 
Född och uppvuxen i Nol i Ale kommun kom han till Kungsbacka kommun, närmare bestämt Frillesås, när han gifte sig med sin hustru Anna-Karin 1991. Jobbade gjorde han på Stig-Nils radio på Linnégatan i Göteborg. 
– Jag sålde radio- och tv-apparater och till och med kassettband, säger Larry och bleknar lätt. 
1992 kom det första barnet och sedan ytterligare tre de kommande sex åren. Det var dessutom i samband med att första barnet föddes som Larry Söder började engagera sig politiskt. 
– Det var i första hand familjepolitiken som intresserade mig och där var det Kristdemokraternas som passade mig bäst. 
Redan året därpå fick han sitt första politiska uppdrag i något som då fanns och hette skattenämnden och som avgjorde skattemål. Året därpå var det val och Larry Söder tog plats som ledamot i tekniska nämnden. En snabb marsch in i de beslutande församlingarna. 
– Ja, kanske det, jag antar att det beror på att jag skapade ett förtroende. Politik är en förtroendebransch, det är lätt att glömma bort det. Då kan det gå snabbt och det kan gå långsamt. 

Många lokalpolitiker lämnar sina uppdrag under tiden som småbarnsföräldrar, eftersom uppdragen helt enkelt tar för mycket tid. Men Larry fortsatte, att det gick att kombinera var tack vare att hustrun var beredd att ställa upp på det. 
– Det har blivit många kvällar och helger. Det går bara om bägge är överens, dygnet har ju bara 24 timmar. Men jag tycker att jag har väldigt bra kontakt med mina barn, så jag känner inte att jag har förlorat något där. Det tror jag inte att de känner heller. 
Också om politiken var Larrys vardag, är det inte ett ämne som har diskuterats så värst mycket över middagsbordet i familjen.
– Nej, det är min värld. Om vi pratar om det har det mer varit om politikerrollen, det är ju det mina barn känner till, att ha en pappa som är politiker. Men mest har det nog pratats om datorer och sport. 

Yrkesmässigt – om man vill använda det ordet om förtroendeuppdrag – fortsatte Larry inom lokalpolitiken med olika uppdrag som bland annat nämndsordförande i för- och grundskolenämnden. När KD så tappade i röster i Kungsbacka krympte uppdragen och Larry stod utan inkomst. Istället blev det skolbänken, revisorsexamen och eget företag. Sedan kom riksdagsvalet, Larry toppade Hallandslistan, men det blev istället partiledaren Göran Hägglund som intog själva platsen. 
– Det är klart att det var en besvikelse. Jag ställde ju upp i valet eftersom jag ville in i riksdagen. Men eftersom det var i Halland som Göran Hägglund fick flest personröster var det det mandatet han kom in på. Så är regelverket. 
Men året efter blev riksdagen ändå verklighet, när Hägglund lämnade både posten som partiledare och riksdagen. Larry Söders plats blev i skatteutskottet.
– Det är mitt liv! säger han med ett stort skratt. 
Nu är han inne på sin andra mandatperiod och har lämnat skatteutskottet för uppdragen som vice ordförande i civilutskottet och suppleant i finansutskottet. Och i den mån Larry Söder får välja själv, vill han fortsätta som riksdagsledamot. 
– Jag tycker att jag har hittat min plats och gör nytta. 

 

Larry Söder om

Lars Adaktusson och abortfrågan:
– Jag har ju inte dubbelkollat, men som det har framgått i media har han ju inte röstat som övriga EU-parlamentariker har gjort för oss. Jag har svårt att tänka mig att han skulle vara emot aborter och underlivsfrågorna tycker jag egentligen att vi som parti ska hålla oss borta ifrån. Jag trodde också vi gjort slut på diskussionen när vi tog det medicinsketiska programmet i början av 2000-talet! 

Tågfrågan
– Jag tycker inte att vi ska bygga en höghastighetsbana, som partiet gör. En höghastighetsbana löser inte problematiken, tågen kommer inte att gå mer i tid för det. Det är dyrt, istället vore det bättre att rusta upp de spår vi har och om möjligt lägga till ett spår för transporter. 
– Jag har alltid tyckt att Frillesås ska ha en tågstation och jag tror att transportmedlet för framtiden är tåg. Att inte bygga ett tågstopp i Frillesås det kommer framtiden att utvisa att är ett misstag. 

Flyktingpolitiken och boenden för flyktingar i Kungsbacka
– Både Ebba Busch Thor och Sara Skytterdal driver mer av en högerpolitik, men de håller sig inom fältet för kristdemokratin. Jag tycker att vi har en verklighetsförankrad flyktingpolitik och håller med om partiets skärpning. 
– Det har blivit en situation i Sverige där kommuner använder varandra för att se vem som ska sitta fast med Svarte Petter. De mindre kommunerna har det svårast. Kungsbackas sätt att skapa boenden med tillfälliga hyresrätter i två år är ett sätt att inte bli fast med Svarte Petter. Istället är det de kommuner som flyktingarna sedan flyttar till som får ta ansvaret. Man använder sig av systemet. För flyktingarna betyder det däremot två förlorade år. Jag tycker att staten borde ta ett större ansvar från början.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Larry Söder röstade för striktare anhörigregler

Nyheter I helgen röstade Kristdemokraternas riksting för att ensamkommande under 18 år ska ha försörjningsansvaret, om de ska ...

Veckans läsarbilder: Vilda djur

Familj Veckans läsarbilder är ett gäng mer eller mindre vilda djur. Maja Elisson bjöd på en video frå...

Veckans läsarbilder - midsommarafton

Familj Vädret var i alla fall klassiskt på midsommarafton i år, ömsom sol ömsom regn. Här kommer ett urval ...

Hur firar du midsommar?

Familj De stora firandena är inställda, men man kan ju dansa kring stången och äta sill med potatis ändå. ...
Annons