03 Juli 2021 12:00 | Richard Forsberg

KRÖNIKA. Det var tävling i golf häromsistens. Tror inte någon publik tilläts och jag vet inte hur det gick.

Gissningsvis vann någon golfen. Mitt djupaste grattis till segern i golf till den det berör.

Däremot skrevs det en del om att kommunen tryckte in 200 000 spänn i sponsring av tävling i golf. Anledningen var inte att detta var en ordinär tävling i golf. Anledningen var inte heller att golf är en favoritsport hos många av beslutsfattarna. Anledningen var att denna tävling i golf var en särdeles speciell tävling i golf. Tävlingen i golf var den här gången jämställd. Kvinnor och män skulle tävla i golf tillsammans. Här var tillfälle för Kungsbacka att synas på det sättet vi vill synas. En plats för alla att verka på lika villkor. Scenen visserligen förlagd till en golfbana men ändå.

Eventföretaget som arrangerade Scandinavian Mixed ville visserligen helst vara i Stockholm, det var liksom plan A. Men va fan, vi får vara glada för det lilla. Här fanns ju chansen att bygga något för framtiden. Då är 200 laxar inget att bråka om. Tyvärr är själva grejen med just den här tävlingen att de byter bana från år till år. Så Kungsbacka kommer inte bli synonymt med jämställdast tävling i golf längre än ett år, max. OM vi inte lyckas förlägga tävlingen på någon annan av våra sju golfbanor…

Eller så skiter vi i golfen. För trots att sporten gjort en avsevärd klassresa de senaste 30 åren så saknar den både själen och inkluderingen en riktig klassiker behöver. Klassiker ja, om vi nu pratar skattepengar till jippon för att stärka varumärket Kungsbacka kommun. Ska vi då välja det första folk väljer att skämta om när de tänker på Kungsbacka? Att vår kommun, den blåaste av blåa, där Moderaterna typ har haft makten längre än Gadaffi hade i Libyen, lägger 200 000 på en golftävling… Det är så jävla… billigt.

Billigt och sorgligt. För vi har egna grejer som är väl värda att satsa på. Istället för en köpetävling arrangerad av nått utomsocknes eventbolag, där Gertrud får skymta förbi vid sista hålet i en tevesändning. Istället för det där, varför läggs inte fokus på att skapa en genuin klassiker av det som vi redan har?

Jobba med föreningslivet och synka Kungsbackaloppet, Lygnern runt och Kungsbacka River till ett triathlon med twist. Låt sen näringslivet plöja ner en ansenlig summa pengar till totalvinnare av alla tre etapper i Kungsbacka klassikern. Både totalsegrare och etappsegraren hyllas såklart under en stjärnspäckad tillställning på torget där mat och dryck flödar. Skapa en folkfest som pågår hela sommaren. Som är ett återkommande event, tre gånger per år, som för samman folk, närings-, kultur- och föreningsliv. En klassiker som lär skapa fler träffar i sociala medier, fler återkommande besökare och fler minnen än en tävling i golf som egentligen ville vara någon annanstans.

Läs fler krönikor här