Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

En färgad retorik

Jag ska precis som 383 000 andra medborgare få rösta för första gången i år. Att rösta är att spela efter demokratins regler, och en skulle kunna se det som en lika stor skyldighet som rättighet att påverka det samhälle vi lever i. Så hur ska jag veta vilka frågor som är extra viktiga för mig? Skall jag tänka på mig själv, som den priviligierade Kungsbackamedborgare jag är? Eller skall jag vara solidarisk mot dem som har det svårast i samhället? Och framförallt, hur ska jag låta mig inte påverkas av partiledarnas färgade retorik?

 

I skolan har jag nyligen läst om hur hjärnan är fostrad att se mönster. Vi placerar gärna in det upplevda i fack och grupper, för att lättare kunna hantera mycket information. Får vi en viss bild av något, hittar vi gärna mer av den information som stämmer överens med den bild vi skapat sedan tidigare. Det är praktiskt eftersom det hjälper oss att minnas, men kan skapa problem om det vi ständigt matas med och placerar in i vårt fack inte stämmer överens med verkligheten.

 

Politikers retorik som visas i media har stort inflytande på vilken bild vår hjärna skapar av olika samhällsproblem och frågor.

 

Nätverket Open Act gjorde nyligen en analys av hur olika samhällsgrupper, och framförallt utrikesfödda benämns i svensk media. De undersökte hur termer som invandrare, asylsökande, ensamkommande och flykting användes i partidebatter mellan åren 2008 och 2018. Det framkom tydligt att från att för några år sedan ha pratats om hur utrikesfödda bygger upp vår svenska välfärd, kopplas gruppen idag till de flesta av våra problem inom sjukvården, skolan, arbetsmarknaden och rättssystemet.

 

Vår hjärna matas ständigt av medias stereotypa och negativa inramning av utrikesfödda, även om denna bild bevisats inte ligga i linje med hur verkligheten faktiskt ser ut. Media gör att vi överskattar problemen, och underskattar hur invandring byggt upp det välfärdssystem vi annars gärna stoltserar med.

 

Det handlar inte heller bara om det som sägs i debatter, utan också om det som inte sägs. Hävdar politiker i partidebatter att utrikesfödda män misshandlar och våldtar, och låter svenskfödda män vara outtalade, är det upp till oss åhörare att fylla i de tomma luckorna. Om vi då inte är uppmärksamma på retoriken kommer det att tolkas som att svenskfödda män som inte nämns, varken misshandlar eller våldtar. Om det i statistiken tydliggörs att det som huvudsakligen är gemensamt för män som gör våldsbrott är att de har haft en otrygg uppväxt, misslyckats i skolan, missbrukat alkohol eller andra droger, upplevt utanförskap och marginaliserats av samhället får vi istället en mer sann bild av potentiella våldsbrottslingar.

 

Det som skrämmer mig är hur denna falska bild kan komma att påverka vårt valresultat på söndag. Denna falska bild som inte bara skapar främlingsfientlighet och motsättningar, utan också gör att hatbrott ökar i samband med valkampanjer. Är vi tillräckligt insiktsfulla att se igenom partiledarnas färgade retorik? Jag hoppas det.

Filippa Andersson

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!