Annons

Emmo satsar på sitt drömyrke

Emmo Olofsson älskar hästar, hon gillar att vara ute i ur och skur och hon tycker om att träffa människor. Och då var valet att bli hovslagare klockrent. Nu är hon färdigutbildad och har precis startat eget företag.

Familj | 04 April 2021 13:30

Att bli hovslagare är något Emmo Olofsson drömt om och nu är hon färdigutbildad och har startat eget.

FOTO: Privat

Emmo Olofsson

Uppvuxen: Onsala
Bor: Onsala
Familj: Hunden Amy och katten Ossian
Intressen: Mitt jobb och när jag inte jobbar smider jag en del, mest hästskor. Och så är jag intresserad av trädgårdsodling och så hästar

Även om det bara är en månad sedan Emmo Olofsson var klar med sin utbildning till hovslagare har hon redan mycket att göra och att hitta en tid för intervju är inte helt lätt. Tanken på att bli hovslagare har funnits sedan barndomen men det var när Emmo flyttade hem från Tyskland för ett par år sedan som hon kände att nu vart det dags.
– Jag är uppvuxen med hästar och började på Nordhallands ridklubb när jag var fyra år och sedan har det hållit i sig. Och vi har alltid haft hästar i familjen, berättar Emmo som tävlade i hoppning och dressyr när hon var yngre.
– Men jag saknade helt tävlingsinstinkt, skrattar hon.

Vägskäl i Tyskland

Att arbeta med hästar är något Emmo alltid velat göra och 2012 flyttade hon till Tyskland för att jobba med hästhållning.
– Tyskland var ett vägskäl. Jag ville göra något annat och jag ville gärna testa att bo i Tyskland.
Emmo fick jobb på en hästgård men väl där kände hon att det var inte riktigt som hon hade tänkt sig.
– De har en annan hästhållning än vad jag är van vid så jag slutade och flyttade till Hamburg där jag istället fick jobb i en butik.
Kunde du tyska när du flyttade dit?
– Jag hade läst lite på högstadiet. Men jag tycker att det bästa sättet att lära sig ett språk är att skippa all prestige och bara prata för att lära sig.
Hur är din tyska i dag?
– Nu är jag flytande.

Flyttlass till Onsala

Efter sex år kom nästa vägskäl och Emmo kände att det var dags för något nytt. Att uppfylla drömmen att bli hovslagare.
– Jag började kolla på utbildning i Tyskland men det var krångligare än i Sverige. Ansökningskraven var högre och man skulle helst ha en utbildning som svetsare eller någon form av metallutbildning. Så då gick flyttlasset tillbaka till Onsala.
– Det kändes bra att komma hem. Jag var klar med Tyskland och jag hade hittat en utbildning i Sverige som jag ville gå.

Emmo sökte till Lerum Vuxenutbildning för de hade något hon uppskattade.
– Det är en praktisk lärlingsutbildning där man är ute i fält cirka 80 procent av tiden. Det är mycket teori men man har teori samtidigt som man är ute hos häst. Det passar mig väldigt bra, learning by doing. Precis som med tyskan, skrattar Emmo.

Hur kom du på att det var hovslagare du ville bli?
– Det är egentligen länge sedan. När jag var kanske 14 år skodde mamma våra hästar. Hovslagare är ju än så länge ingen skyddat yrkestitel. Jag tycket det var roligt och jag gillar att jobba med kroppen och att vara ute. De aspekterna tilltalade mig.

Inte orolig

Nu är utbildningen klar och Emmo har redan startat eget företag.
– Så nu ska man lära sig om moms och deklaration. Men det är kul att vara egenföretagare.
Oro för att starta eget har hon inte haft.
– Kungsbacka är en hästtät kommun så är man bara bra på det man gör är jag inte oroligt för kundunderlaget.

Vad är det roligaste med att vara hovslagare?
– Det är att se utvecklingen. Om hästen har ett problem med hovarna tar det tid om något behöver förändras då hovarna växer långsamt. Men att se en positiv förändring på grund av att man gjort ett bra jobb, det är nog det bästa med jobbet, att kunna hjälpa. Sedan tycker jag det är kul att träffa kunderna. Jag är ganska social, skrattar Emmo.

Behöver man vara stark för att vara hovslagare?
– Det kan vara tungt. I början av utbildningen var det supertungt, men man bygger upp musklerna. Men visst är det viktigt att stå rätt och lyfta rätt så man inte skadar ryggen.
Och att kunna läsa av hästen är också a och o för en hovslagare.
– Vissa hästar behöver mer tid och vissa är väldigt enkla. Men det viktigaste är att det blir en bra upplevelse för hästen.

”Att se en positiv förändring på grund av att man gjort ett bra jobb, det är nog det bästa med jobbet”, säger Emmo Olofsson.

Läs fler familjeporträtt här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Jakten på havets silver

Familj Laddade och välklädda, med spön drag och flugor. I veckan var det premiär för fiskeklubbens ...

Alla elever tillbaka till skolan

Skola Delvis distansundervisning har senaste tiden varit formen för högstadieskolorna i kommunen. Men efter nästa vecka blir det ...

Åsaeleverna får inte plats

Skola I flera år har skolorna i Åsa varit för trånga. Men i nästa år spricker det helt. ...
Annons