Annons

Eksta tvekar om hyresrätter

Från början skulle det bli över 40 lägenheter. Men planen ändrades till 16. Därefter fick bostäderna även ta kostnaden för cykelvägen. Nu funderar Eksta på att hoppa av projektet vid Åsa stationsväg.

Bostad | 10 Januari 2020 15:00

Det har varit en mycket långdragen process. I bortåt tio år har det talats om bostäder vid den gamla banvallen i Åsa. Men arbetet med översiktsplanen och därefter de olika detaljplanerna har dragit ut på tiden.

Det som från början var tänkt som fyravåningshusen blev efter manglingen i planprocessen bara två våningar, och därmed ryms det enbart 16 lägenheter i fyra hus på Ekstas tomt vid Åsa stationsväg.

Dessutom fick Eksta ta hand om bygget av gång och cykelvägen förbi tomten. Eftersom den går vid gamla banvallen är risken stor att det blir rejäla saneringskostnader.

En kalkyl visar på upp till 3,5 miljoner extra.

Det här har sammantaget fått Eksta att tvivla på projektet.

– Alla kostnader måste slås ut på bara 16 lägenheter. Det kan bli våldsamt dyra hyror, säger Ekstas vd Christer Kilersjö.

Därför har han nu skrivit till kommunledningen och önskar att exploateringsavtalet ändras så att det blir möjligt att sälja projektet till någon som kan bygga bostadsrätter.

– Det är lättare att få in kapitalet då. Vi får visserligen tillbaka pengarna på lång sikt äve med hyresbostäder, men det finns en gräns för långsiktigheten också.

Handlar det om att lägga press på politikerna?

– Vi vill helst bygga hyresrätterna, men då behövs en annan lösning. Till exempel att vi inte måste betala hela cykelvägen. Resten av sträckan till stationen har ju betalats av kommunen. Det borde vara lika för alla.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Något fler fall av corona

Vård Senaste veckan sågs en svag ökning av positiva coronafall i Halland, men väldigt få är i behov av ...

Ung entusiast går mot strömmen

Familj För nästan exakt två år sedan tog Mattias Riberth över Avan gård vid Rossared, mitt i den ...

Fritagen ännu på fri fot

Blåljus Den man som fritogs från sin placering vid Fagared i samband med en bevakad permission i Kungsbacka är ännu ...
Annons