Annons

Ekodukten över E6:an används flitigt 

Vi befinner oss mitt uppe i Ekoduktens tredje sommarsäsong. I år liksom tidigare år fyller viltstråket sitt syfte – att djur ska kunna röra sig tryggt mellan skogsområdena på vardera sida av den hårt trafikerade vägen.

Nyheter | 03 Augusti 2020 16:45

Ekodukten minskar barriäreffekten för djuren.

FOTO: Trafikverket

Ekodukten över motorvägen i höjd med naturreservatet Sandsjöbacka är den första i Sverige som byggdes över en befintlig väg. Den öppnade för djuren i juni 2018 och invigdes officiellt i augusti samma år. Den första sommaren blev motig på grund av den extremt heta och torra väderleken. Ekodukten består nämligen inte bara av själva bron, utan också av ett 8 000 kvadratmeter stort ängsområde med växtlighet en bit in från vägen. 

– I september 2018 fick vi stödplantera, men sommaren efter var det lite bättre, säger Kristina Balot, projektledare på Trafikverket.

Många olika sorters blommor gör att insekter och fjärilar trivs vid ekodukten.

Den här sommarens väder har inte inneburit någon särskild utmaning för växtligheten kring ekodukten. Vid behov vattnas området med slang från en brunn. Och trots att förutsättningarna har varierat har det varit bra användning av ekodukten sedan dag ett, berättar Kristina Balot. 

Djurarterna som observerats av autokamerorna som sitter vid ekodukten är många: 

– Vi har ett uppföljningsprogram som visar att vi har bra beläggning av det större viltet. Bland annat är det älgar, hjortdjur som kommer i flock både dag- och nattetid vilket är ett bra betyg. 

Skogens konung på strövtåg över ekodukten.

– Vildsvin har fångats på kamerorna men de verkar inte söka sig till östra sidan i någon större omfattning. Mindre däggdjur som räv, hare och hasselmus använder ekodukten. Vid inventeringar i år har även en ökning av kräldjur skett,  bland annat hasselsnok och sandödlor har upptäckts i större omfattning, fortsätter Kristina Balot. 

Insekter och fladdermöss 

Eftersom att växtligheten har tagit sig bra trivs även fler insekter i området kring ekodukten. Det i sin tur bidrar till att fladdermössen har goda chanser att finna sin optimala föda där, och flera fladdermusarter har observerats. Ett annat större däggdjur som gärna vandrar över ekodukten är människan. 

Grupper av djur passerar både på dagen och på natten, vilket är ett bra betyg.

Huvudsyftena med ekodukten är att minska barriäreffekten för djuren över vägen samt stötta den biologiska mångfalden genom att skapa bra ekosystem för ett flertal djurarter på bägge sidor av vägen. Att djuren har en trygg passage över vägen bidrar även till att minska antalet viltolyckor.

Projektet utvärderas varje höst. Årets utvärdering är alltså inte klar ännu, men på det stora hela verkar det vara odelat positiva effekter. 

– Vi är mycket nöjda med utvecklingen av flora och fauna, säger Kristina Balot. 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Utredning om producentansvar snart klar

Jobb & Pengar Sverige ska införa ett system med producentansvar för textilåtervinning. Det är en av punkterna i Januariövenskommelsen ...

Nygammalt miljötänk i Färjås

Nyheter Småskaligt och naturnära. Det är två av ledorden för utvecklingen bland boende i Färjås på ...

Stentorn ökande problem i naturreservat

Nyheter Under en dag i augusti rev Uno Unger på Nidingen fågelstation 22 stentorn som turister byggt på fyröns klapperstenstrand. – ...
Annons