Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Efter NH:s artiklar – nu granskar IVO hemtjänsten

Efter Norra Hallands avslöjanden om att kommunen systematiskt kapat tid från äldres insatser inom hemtjänsten, har nu IVO plockat upp fallet och kommer att granska kommunen.

 

Det var efter Norra Hallands avslöjanden som det i slutet av februari kom en anonym anmälan in från en hemtjänstkund till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. I ett pressmeddelande på sin hemsida berättar nu kommunen att anmälaren uppgav att kommunen systematiskt dragit bort tid från beviljade insatser från samtliga kunder.

 

Nu ska IVO granska den kommunala hemtjänsten. IVO begär in yttranden från kommunen på hur de säkerställer att enskilda får sina behov tillgodosedda.

– Jag tycker att det är bra att IVO granskar oss för att se om vi gjort det som krävs av oss enligt lag. Vi förstår att en del av våra kunder och medarbetare reagerat och att vi kunde ha informerat mer, säger förvaltningschef Lillemor Berglund i pressmeddelandet.

 

"Vi befann oss i ett kritiskt skede"

I uttalandet beskriver hon det som att kommunen "befann sig i ett kritiskt skede", och att de gjorde justeringar för att få den nya planeringssystemet att fungera.

Samtidigt pågår ytterligare en utredning. Den 15 mars skrev en medarbetare inom Vård och omsorg en organisatorisk avvikelse, till följd av den generella minskningen av tid. I avvikelsen skriver medarbetaren att händelsen kan ha utgjort en risk för missförhållande. Detta kommer nu utredas av Socialt Ansvarig Samordnare, SAS, enligt riktlinje för Lex Sarah, berättar kommunen i pressmeddelandet.

 

Läs mer om granskningen på www.norrahalland.se och i papperstidningen.

 

Caroline Holmgren
Reporter caroline.holmgren@norrahalland.se 0300-52 13 57

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!