Efter NH:s artiklar – nu granskar IVO hemtjänsten

Efter Norra Hallands avslöjanden om att kommunen systematiskt kapat tid från äldres insatser inom hemtjänsten, har nu IVO plockat upp fallet och kommer att granska kommunen.
Nyheter | 20 Mars 2019 13:46

Efter Norra Hallands avslöjanden om att kommunen systematiskt kapat tid från äldres insatser inom hemtjänsten, har nu IVO plockat upp fallet och kommer att granska kommunen.

 

Det var efter Norra Hallands avslöjanden som det i slutet av februari kom en anonym anmälan in från en hemtjänstkund till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. I ett pressmeddelande på sin hemsida berättar nu kommunen att anmälaren uppgav att kommunen systematiskt dragit bort tid från beviljade insatser från samtliga kunder.

 

Nu ska IVO granska den kommunala hemtjänsten. IVO begär in yttranden från kommunen på hur de säkerställer att enskilda får sina behov tillgodosedda.

– Jag tycker att det är bra att IVO granskar oss för att se om vi gjort det som krävs av oss enligt lag. Vi förstår att en del av våra kunder och medarbetare reagerat och att vi kunde ha informerat mer, säger förvaltningschef Lillemor Berglund i pressmeddelandet.

 

“Vi befann oss i ett kritiskt skede”

I uttalandet beskriver hon det som att kommunen “befann sig i ett kritiskt skede”, och att de gjorde justeringar för att få den nya planeringssystemet att fungera.

Samtidigt pågår ytterligare en utredning. Den 15 mars skrev en medarbetare inom Vård och omsorg en organisatorisk avvikelse, till följd av den generella minskningen av tid. I avvikelsen skriver medarbetaren att händelsen kan ha utgjort en risk för missförhållande. Detta kommer nu utredas av Socialt Ansvarig Samordnare, SAS, enligt riktlinje för Lex Sarah, berättar kommunen i pressmeddelandet.

 

Läs mer om granskningen på www.norrahalland.se och i papperstidningen.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fortsatt nej för hemtjänst till sommargäster

Vård Kungsbacka kommun står tills vidare fast vid sitt beslut att inte ge hemtjänst till personer som inte är ...

Grönt ljus för visir i kommunal vård

Vård Nu får personalen inom kommunal vård och hemtjänst börja använda skyddsvisir i arbetet. – Ja det ä...

Klart med säkra mötesplatser bakom plexiglas

Vård Det blir säkra mötesplatser bakom plexiglas på vård- och omsorgsboenden, också i Kungsbacka kommun. I nästa ...