Annons

Efter jaktolyckor uppmanas jägare att öva

Efter incidenter vid vildsvinsjakt, där människor och kor av misstag blivit skjutna, uppmanar nu Svenska Jägareförbundet jägare att vara försiktiga och träna på att använda mörkersikten.
Nyheter | 09 September 2019 07:33

SONY DSC

FOTO:

I augusti blev av misstag en jägare skjuten i benet utanför Växjö och tre kor ihjälskjutna i Blekinge. Båda incidenterna skedde i samband med vildsvinsjakt.
– Vi vet inte exakt hur olyckorna har gått till men de har inträffat under vildsvinsjakt vid dåliga ljusförhållanden, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef vid Svenska Jägareförbundet.

I maj beslutade regeringen att tillåta nya jaktmedel som mörkersikte och värmekamera vid jakt på nattaktiva djuret. Svenska Jägareförbundet har uttryckt sig positiva till beslutet, förutom till den delen som handlar om mörkersikten (termiska sikten).
– Vi vet att det har inträffat incidenter med termiska sikten. Vi har alltid varit kritiska då vi inte anser att det finns tillräckligt fakta och att tekniken inte är tillräckligt prövad. Vi tycker att regeringen borde ha varit lite försiktigare med att införa det, säger Magnus Rydholm.
Förbundet uppmanar nu jägare att träna på att använda den nya utrustningen innan man ger sig ut för att jaga.
– Det är viktigt att man tränar innan så att man vet att man klarar av att hantera verktygen. Varje jägare måste ta ansvar och vara försiktig, vilket jag skulle säga att alla redan gör. Jägare är människor som liksom alla kan göra fel ibland, men vi vill att man ska bygga upp ett tänk som gör det osannolikt att de här felen inträffar, säger Magnus Rydholm.

Enligt honom är det bra om jägare även lär känna jaktmarken innan man avlossar skott.
– Man kan vara på plats innan och se hur miljön ser ut. Då se man var man kan avlossa skott och inte.
Han tror att en annan faktor som kan vara en riskfaktor är att jägare kan känna en press från allmänheten att skjuta fler vildsvin.
–  Vildsvin bökar på mark och ställer till det lokalt för vissa markägare. Då kan jägare känna en press från sig själv och från markägaren att skjuta vildsvin. Det gör att det är ännu viktigare att man övar innan. Man får aldrig ta några risker. Säkerhet går först.
Bör man vara orolig för att jägare kan skjuta fel?
– Jag brukar säga att det farligaste jägare gör är att köra bil till jaktmarken. Det jagas väldigt mycket i Sverige och sker ytterst få incidenter. Men vi är inte nöjda. Det ska inte ske någon incident alls.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Vildsvin dödade hunden Anna

Blåljus När Ginger Oldfors släppte ut sin hundar i trädgården blev det ett väldigt liv. En ...

Minns du nyhetsåret?

Nyheter Minns du nyhetsåret 2019?   Det saknades inte dramatik under nyhetsåret 2019. Ett skelettfynd i en husbil, ett skelett på ...

Minns du nyhetsåret – del 2

Nyheter Andra halvan av nyhetsåret 2019 fortsatte med protester, översvämningar, folkfest, mord, rekordälgar och mycket mer. Juli: Protester mot ...
Annons