Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

E-böcker slog i taket

Utlåningen av e-böcker fortsätter att öka och förra kvartalet slog biblioteket i kostnadstaket och fick dra i nödbromsen. Men fortfarande är pappersboken överlägset störst.

 

”Biblioteken i Kungsbacka har just nu stopp i utlåningen av e-böcker och e-ljudböcker. Det beror på att vi har överskridit budgeten för e-medier för första kvartalet. Utlåningen kommer igång igen 1 april.”

 

Den texten mötte bokslukare som ville låna en ny e-bok nyligen.

– Det är första gången som vi har slagit i taket för e-böcker, berättar bibliotekschef Susan Pour.

Fortfarande dominerar den vanliga pappersboken kraftigt, men utlåningen av e-böcker ökar stadigt från år till år. Här fungerar boktillgången av naturliga skäl lite annorlunda än pappersböckerna. I båda fallen väljer bibliotekarierna ur det aldrig sinande flödet av nya böcker. Både pappersvarianterna och e-böckerna har en fastställd budget. När man köper pappersböcker blir det flera exemplar av de böcker man tror kommer att vara populära.

Men det kanske ändå inte räcker med fem exemplar av Läckberg. Att ibland få köa för att låna pappersböcker, är vi vana vid.

När det gäller e-böckerna finns det oändligt många av varje exemplar. Där blir ingen kö. Men varje gång boken lånas, får biblioteket betala till förlaget. I stället kan budgeten spricka.

– Även e-böcker kostar olika mycket. Har vi ett urval med billigare böcker, räcker lånebudgeten längre, säger Susan Pour.

På samma sätt kan kostnaden skena om en dyrare bok lånas mer än man trodde.

Hittills har Kungsbacka bibliotek legat väldigt rätt i bedömningen.

– Vi har en generös budget, där det till och med händer att folk från andra kommuner kommer hit för att få ett lånekort, eftersom de hittar fler böcker i vårt urval.

 

 

Men kanske är den spräckta budgeten förra kvartalet ett tecken på att e-böckerna börjar slå igenom. Annars verkar bokläsningen var mycket stabil.

– Förra året lånades pappersböcker 673 845 gånger och e-böcker 32 473 gånger.

Det är visserligen en ökning av e-böckerna med 18 procent från året innan, men knappast siffror som skakar bokbranschen.

Idag finns runt 200 000 pappersböcker i Kungsbacka bibliotekshyllor, och varje år rensas 20 000 ut och lika många nya köps in.

– Annars får de inte plats! Det handlar om böcker om aldrig lånas, eller finns i flera exemplar. Vi rensar på samma sätt när det gäller elektroniska böcker.

Alla böcker som ges ut går givetvis inte att köpa. Förlagen tar ut rätt saftiga priser från biblioteken, eftersom man av naturliga skäl hellre ser att kunderna köper boken än lånar den gratis. Totalpriset är ungefär det samma för e-bok och pappersbok, när man ser på hur många gånger de brukar lånas ut.

– En pappersbok kanske kostar 500 i inköp, och går sen att låna ut 20-30 gånger innan den är utsliten. En e-bok kostar 20-50 kronor per lån, förklarar Susan Pour.

En e-bok kan alltså vara dyrare att låna ut.

Vad kostar då biblioteket? Ja, lån är ju gratis för dig som individ, men slår man ut totalkostnaden 2018 blev det 380,90 skattekronor per invånare. 

 

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!