31 Juli 2019 13:25 | Kristian Alm

Det låg två brev från Florens i brevlådan. Man blir ju lite nyfiken. Kanske ett reseerbjudande? Någon okänd ungdomskärlek som hörde av sig?

Breven kom från Eliana Baldi och Giulia Brizzi, advokater som arbetar för något som kallas Nivi Credit. Men de ville inte alls bjuda in mig till Florens. Snarare tvärtom. Brevets överskrift var ”Formal notice and warning”.

Det visade sig att jag och min fru enligt polisens övervakningskameror vid två tillfällen kört för fort i det vackra Toscana. Ena gången 62 km/tim när vi skulle kört 50, andra gången 72 km/tim när det skulle gått i 60.

Det skulle ha skett i mars 2016. Alltså för tre år och fyra månader sedan.

Mycket riktigt körde vi runt i hyrbil vid den tiden, och jag har ingen anledning att betvivla de italienska fartkamerorna.

Vad som däremot var lite tuffare, var priset. Enligt polismyndigheten skulle överträdelsen och efterforskning av bilen förare gå på 382,46 euro. För varje fortkörning.

Dessutom hade nu kreditfirman lagt på ytterligare, eftersom vi inte betalat vid första uppmaning. Totalt slutar notan enligt dem på 1 088,58 euro, det vill säga runt 11 000 kronor.

Jag har möjlighet att överklaga, men då ska det ske på italienska och skulle domstolen avslå dubblas bötesbeloppet, allt enligt italienska polisen.

Klassiskt bluffbrev? Nja, en nätsökning visar att ganska många varit med om liknande saker, och att firman existerar. Det bekräftar även italienska konsumentverket (som går att brevväxla med på engelska).

Konsumentverket påpekar dock att de kraftiga påslagen enbart gäller om jag tidigare fått ett brev med krav.

Och nu blir man ju lite osäker. Fick vi ett brev för ett par år sedan, som vi struntade i? Eller? Det är inte omöjligt att jag och min fru tittade på varandra och sa: Ha, vad är chansen att den italienska byråkratin orkar driva den frågan!

Jag minns ärligt talat inte.

Men jag har mejlat till advokaterna Baldi och Brizzi och krävt bevis på att jag fått ett tidigare kravbrev. De har inte svarat. Och ytterligare pålägg till böterna hotar. Ska vi ta chansen att de bluffar? Hur mycket riskerar vi?

Fortsättning följer.