Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Dubbelfyrar runt innerstaden

Jag måste erkänna att jag kände ett sting i hjärtat, när jag härom veckan läste att man tänker riva Facklan vid torget. Lite lugnare blev jag, när jag såg att det inte var biografen som var i fara, utan endast byggnaden. Jag reagerade starkt, eftersom jag var en av dem, som i början av 2000-talet hårt engagerade mig för att vi skulle få bättre biomöjligheter i Kungsbacka, ett projekt som landade i att Facklan etablerades i gamla Domusvaruhuset.

Själva huset har jag verkligen ingen kärlek till. Tvärtom! Det tillhör de bunkerbyggnader för försäljning, som på 60-talet förstörde nästan varenda svensk stadskärna. Så att huset rivs är närmst en välgärning. Det var heller aldrig vårt förstahandsalternativ för biografplaceringen. Vi ville ha ett kombinerat teater- och filmhus söder om Lindens torg, där det nu bara finns en korvkiosk. Av sparsamhetsskäl hade vi tänkt det som en kombination med Aranäsgymnasiets aula. Men det förslaget föll, bland annat för att eleverna inte skulle behöva gå ut för att komma till sin aula. (Vilket problem! Dagens ungdomar är ju ute alldeles för mycket, eller hur …) Det blev därför en kombinerad teater och aula inne i gymnasiebyggnaden och så småningom ett filmhus vid stora torget.

Det är kanske dags att backa nu. Varför slösa kraft och pengar på provisoriska biografer i Kungsmässan, när man direkt kan bygga ett fint film- och biohus, som sluter Lindens torg och gör det till en riktig piazza? Om marken inte är i rätt händer, så går det säkert att växla byggrätter. Sådant har hänt i Kungsbacka förut. 

Börjar huset byggas ganska snart behövs inga mellansteg, för tydligen är inte sättningsskadorna i Facklanhuset akuta. Tillsammans med en restau-rang i huset och härlig stor uteservering skulle miljön på Lindens torg bli fantastisk. Parkeringsplatserna kan ju tas bort, nu när nytt parkeringshus ska byggas. Det skulle bli ett lyft för hela innerstaden. Dessutom skulle det bildas ett elegant evenemangsstråk: ishallen – fotbollsplanerna – Aranäshallen – nya simhallen – Kungsbacka Teater – Biostaden Facklan. 

Om det är någon, som till äventyrs skulle tro det, så heter biografhuset faktiskt inte Facklan för att det för närvarande ligger i kvarteret Facklan. Det heter så för att vi behövde ett namn på vårt förslag vid Lindens torg. Då tänkte vi på Kulturhuset Fyren på andra sidan Innerstaden och ville ha en pendang. Vi fastnade för namnet Facklan för att det skulle bli två ljuspunkter, som omgärdade Innerstaden och även förde tankarna till dubbelfyrarna ute på Nidingen. Kulturhistoria och modern kultur i ett. Tänk om det kunde bli verklighet nu!

Ingrid Höglind

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!