Annons

Drottning Victoria tar in på Tjolöholm

De brittiska vindarna blåser in över Kungsbacka igen.
I helgen öppnade årets utställning på Tjolöholms slott.
Den här gången står den ikoniska drottning Victoria av Storbritannien i centrum.

Nöje & Kultur | 25 Februari 2021 20:45

"Så här är man nog van vid att se drottning Victoria, äldre och sorgklädd", säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott. Utställningen visar däremot dräkter från när drottningen var yngre.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Intresset för kostymdramer på film och tv är i det närmats outsinligt. Det är något visst att luta sig tillbaka och drömma sig bort till flydda tider, omgiven av vackra kläder. Att det senare tjusar har man tagit fasta på, på Tjolöholm, där man åter har skapat en utställning baserad på filmkostymer.

Sin vana trogen visar Tjolöholms slott en utställning med dräkter från kostymdrama på tv eller film. Den här gången djupdyker man ner i 1800-talet, med kostymer från tv-serien Victoria om den brittiska drottningen med samma namn.

De två senaste åren har kostymer från (eller kopplade till) succé-serien Downton Abbey fyllt rummen i slottet, en tids-era som sammanföll med att slottet byggdes och Blanche Dickson satte sin stämpel på verksamheten. I år tänker man annorlunda.

– Den här gången går vi tillbaka till den viktorianska eran, innan familjen Dickson flyttade till Sverige, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott.

64 år på tronen

Drottning Victoria gjorde ett stort intryck, under de 64 år som hon satt som drottning på den brittiska tronen. En tid som dessutom sammanföll med stora förändringar i samhället, både tekniskt och socialt. Till exempel hade järnvägen slagit igenom när  hon skulle tillträda och runt 400 000 personer kom till London för att se kröningen.

Drottning Victorias kröning drog enorma mängder människor till London och hon bar flera olika uppsättningar kläder under ceremonin. Utstyrseln symboliserade dels renhet inför gud, dels de olika länderna i Storbritannien med symbolerna för England, Skottland och Irland (dock inte Wales).

– Det är inte orimligt att tro att familjen Dickson hörde till dem som fanns på plast för att se firandet, säger Magdalena Kasper, slottsintendent.

Emigrerade till Göteborg

Även om tiden för drottning Victorias död 1901 sammanfaller med tiden då Tjolöholm fortfarande höll på att byggas, finns det många kopplingar mellan slottet och hennes livstid. Det var under den viktorianska eran som familjen Dickson började bygga upp sin förmögenhet och sedan tog steget att emigrera till Göteborg.

– Också om de var välbeställda tidigare, var det efter flytten till Sverige som de blev riktigt rika. De grundade handelshuset James Dickson & Co som handlade med naturtillgångar, trä och järn. Industrialiseringen hade kommit tidigare i England, de visset att det fanns goda affärer att göra där, säger Magdalena Kasper.

Kläduställningarna har sällan visat herrkläder, i år finns dock två uppsättningar från prins Albert med.

Världsutställningen i London

Det går inte att tala om drottning Victoria, utan att också nämna hennes Albert. Han hade ett tekniskt intresse och var pådrivande bakom den stora världsutställningen i London 1851. Utställningen öppnades av drottningen, i det nybyggda Chrystal palace i Hyde park. Den gigantiska konstruktionen av järn och glas brann ner 1936, men hann innan dess lämna små ättlingar efter sig lite varstans. Ett exempel är Palmhuset i Trädgårdsföreningen i Göteborg, som är byggt i samma anda.

Världsutställningen i Chrystal palace var en milstolpe under 1800-talet. En av huvudattraktionerna var en fontän i kristall. Samma designer står bakom lamporna i salongen på Tjolöholm.

– En av de stora attraktionerna var en glasfontän, som gjordes av företaget Osler. Det är samma företag som levererade en del av lamporna i slottet, säger Karin Kvicklund och visar på ett par pampiga ljuskronor i taket över den klänning som drottning Victoria bar när hon invigde världsutställningen, och som prins Albert hade designat.

När drottning Victoria invigde den stora världsutställningen gjorde hon det i en klänning designad av maken prins Albert. Originalklänningen hade broderade cirklar i starkt rosa.

Lånade kostymer

Eller ja, inte exakt den klänningen kanske. “Vi fick inte låna de riktiga”, skrattar Karin Kvicklund.
Istället handlar det om kostymer från tv-serien Victoria med Jenna Coleman i titelrollen som den unga drottningen. Än så länge har det gjorts tre säsonger och det pratas om en fjärde.
– Dräkterna vi visar upp här har vi lånat av ateljén Cosprop som har gjort kostymer till mängder av olika tv-serier och filmer. Det är ett av de områden där det fortfarande finns kvar ett riktigt hantverk, säger Magdalena Kasper.
Sammanlagt visas det upp drygt 15 kostymer. 13 är lånade, till det några av slottets egna, kompletterat med viss rekvisita från huset.

Nio barn, fick Victoria och Albert tillsammans. Med så många år gravid, lär det ha blivit ett stort antal mammaklänningar. Barnkläderna är slottets egna.

Åtta åt gången

Utställningen öppnade i helgen och pågår året ut. Så länge som smittläget ser ut som det gör nu, måste man boka biljetter i förväg och det släpps in åtta personer åt gången, en gång i halvtimmen. Det blir inga guidade turer, men kommer att finnas guide på plats i slottet för den som har frågor.

– På ett sätt är det ju nästan lite lyxigt, att kunna vara i stort sett själv inne slottet och verkligen grotta ner sig i det som intresserar en själv, säger Karin Kvicklund.

 

Läs mer: 

Klart med ny vd till Tjolöholm

Krisen slår hårt mot Tjolöholm 

Moderna tider i 20-talets Tjolöholm

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nu kan du äta slottsmiddag i det gröna

Miljö och natur Suktar du efter en riktigt smarrig slottsmiddag? Packa pick-nickkorgen! I helgen kan du förpläga dig furstligt på Tjolö...

Akuta vattenläckor lagas på Tjolöholms slott

Fjärås Planen var att ta en paus från restaureringsarbete på Tjolöholms slotts murverk i år. Men förra hö...

Strikta p-regler upprör

Nyheter Vid fågeltornet nära Tjolöholms slott finns fyra p-platser för fågelskådare. Men för att ...
Annons