NYHETER 2020-01-06 KL. 07:00

Droger bakom flest orossamtal

Droger, frånvaro, hot om våld – skälen bakom en orosanmälan kan vara flera.

– Vi vill inte vara med om att det i framtiden händer ett barn något och att vi inte har reagerat i tid, säger Elisabet Teghult, rektor på Varlaskolan.

Droger bakom flest orossamtal
Elisabet Teghult har varit rektor på Varlaskolan i många år.

TV-klipp och nyheter



20-30 gånger varje läsår tvingas Varlaskolan göra en orosanmälan till socialförvaltningen. Men någon förklaring till att anmälningarna ökat så mycket i Kungsbacka har inte Elisabet Teghult.

– Vi har inte ändrar policy för hur vi anmäler.

I höst har det hänt ett tiotal gånger på Varlaskolan.

– I hälften av fallet har det handlat om droger, ett par fall för att vi varit oroliga för vad som ligger bakom lång frånvaro. Vi har även haft en elev som eldat och utsatt fastigheten för skadegörelse. Dessutom en som varit våldsam mot en annan elev på ett mycket oroväckande sätt.

Droger är det som accelerat de senare åren, enligt Elisabet Teghult.

– När jag började på Varlaskolan 2011 sedan fanns droger nästan inte i vår värld. Det handlade om ”en vit bil som langar öl till ungdomar bakom Tingsbergsvallen”.

– I dag känns det som att det är mycket mer droger, och att även yngre elever hanterar och kanske prövar narkotika.

Hur vet ni när ni ska orosanmäla för droger?

– Det kan handla om att eleven får oväntat besök på skolan eller går i väg på rasten med äldre ungdomar. Eller att personal observerat eleven med mycket äldre ungdomar på stan på ställen som inte känns bra. Det är många små detaljer som gör att vi lägger ett pussel och blir oroliga.

Vad händer vid en orosanmälan?

– Vi bjuder in föräldrarna och eleven, berättar vad som hänt och att vi är så pass oroliga att vi kommer att göra en anmälan. Eleven brukar vara med i början, när vi beskriver vad som hänt, och sen pratar vi vidare med föräldrarna.

Hur brukar föräldrarna reagera?

– Ibland säger de ”absolut, ni får anmäla oss, vi ska samarbeta”.

Inte mer?

– Jo, det händer. Men vi betonar att det här är en drogpolicy i kommunen, att vi är oroliga och då skyldiga att anmäla. De hjälper inte att skjuta budbäraren.

Men hur känns ett sådant möte?

– Man är ju väldigt förberedd och har gått igenom mötet innan. Vi är ofta tre, alltid rektor och så kanske skolsköterska, kurator eller klassföreståndare. Det viktigaste är vår relation med föräldrarna. Om den blir kärv är det svårt att jobba vidare, då är vi sällan framgångsrika.

Inte så lätt?

– Alla möten är inte enkla. Men alla ska känna att de får ett korrekt bemötande och att vi tar deras fall på allvar. Och om ungdomen upplever sig oskyldigt anklagad kan det kanske vara bra att få lämna ett urinprov eller blodprov och visa att hen är oskyldig?

– Det finns vuxna som har föreställningen att socialen ska ta deras barn, men det är väldigt få fall det sker, gudskelov. Jag har bara varit med om det vid några tillfällen i hela mitt yrkesliv.

Vad kan ligga bakom i de fallen?

– Då rör det sig om att man misstänker sexuellt övergrepp eller våld mot barnen. Men då sker omhändertagandet direkt utan att man kallar familjen till möte. Det handlar ofta om små barn. På Varla finns bara högstadium, och här har jag inte varit med om att någon elev omhändertagits. Det kan ju också bero på att äldre barn berättar mindre, är bättre på att dölja om något hänt.

Blir det bråk och hot ibland?

– Det har hänt. Man har hotat att polisanmäla mig eller anmäla mig till Skolverket. Men jag tror faktiskt aldrig att det har hänt. Den allvarligaste situation vi haft var förra året när vi stängde av två elever efter hot om dödligt våld. De fick placeras på annan skola, det gick inte att de kom tillbaka.

– När en annan rektor blev nerslagen vid Fyren i påskas, blev jag nerringd av folk som trodde att det var jag som utsatts på grund av avstängningen. Det gav en tankeställare, det är lätt att bli rädd. Men samtidigt går det inte att bara ge upp. Det här är min stad, det behövs att vi vuxna är förebilder och visar lite djävlar anamma.

Fokus hamnar lätt på problemen?

– Ja, du har rätt, vi har 450 elever på Varla, 30 behöver stöd av elevhälsoteamet och tio av dem blir föremål för orosanmälan. Så 420 elever går det ju utmärkt för!

TV-klipp och nyheter

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00
Premium

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

Fler nyheter