Annons

Dramatisk minskning av inbrott

Ett enda bostadsinbrott per månad – så ser den osannolika brottsstatistiken ut hittills i år.

– Det går ner i hela landet, men vi har dessutom haft en stor förebyggande satsning i Halland, säger Kungsbackas polischef Anders Wiss.
Nyheter | 11 Maj 2019 09:59

Ett enda bostadsinbrott per månad – så ser den osannolika brottsstatistiken ut hittills i år.

– Det går ner i hela landet, men vi har dessutom haft en stor förebyggande satsning i Halland, säger Kungsbackas polischef Anders Wiss.

 

 

Bostadsinbrotten följer ingen jämn kurva genom åren. Enligt Noa, polisens nationella operativa avdelning, begås hälften av bostadsinbrotten i Sverige av

inresta ligor från andra länder.

Därmed kan det också bli plötsliga inbrottsvågor när en liga passerar. Liksom nergångar när tjuvarna valt att hemsöka andra platser.

I början på det här året har det varit en tydlig nergång i hela landet. Men i Kungsbacka är nergången exceptionell. Första kvartalet de senaste två åren har det skett 48 respektive 41 bostadsinbrott i Kungsbacka, det vill säga ett varannan dag. I år är siffran tre (3)!

Polischef Anders Wiss pekar på att polisen i Halland under hans ledning gjort en satsning mot inbrott sedan september.

– Vi har engagerat både grannsamverkare, hundägare och massmedier. Vi har medvetet arbetat brottsförebyggande. Till exempel har vi delat ut information till dem som hämtade pass, och när det skett inbrott har vi varit på plats med både volontärer och personal för att undvika ytterligare inbrott i samma område.

Forskning visar nämligen att det är väldigt vanligt att det sker flera inbrott i samma område.

– Vi har varit på plats i 42 områden i Halland, och bara i fem av dem har det skett ett nytt inbrott.

Anders Wiss menar att satsningen även gjort att husägare varit på tårna, och att polisen fått in fler tips och kunnat stoppa misstänkta bilar och finnas på plats.

Men från 41 till 3?

– Jo, jag håller med om att det är mycket, men jag har ingen bra förklaring. Kanske har ligorna gått över till bedrägerier som ökar mycket?

För det talar att bedrägerianmälningarna ökat kraftigt. Mot det talar å andra sidan siffror de senaste veckorna som visar stölderna av båtmotorer gått upp kraftigt igen. Även där pekar nämligen Noa på att utländska ligor ligger bakom, kanske i hela 90 procent av fallen.

Sitter polisteknikerna och rullar tummarna nu?

– Inte alls, de jobbar regionalt och har varit överhopade. Nu kan de hinna mer brott på andra ställen, säger Anders Wiss.

Vad tror du om resten av året?

– Vi får bara hoppas att det håller i sig, det är fantastiskt.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Flera inbrottsförsök under natten

Nyheter Flera inbrottsförsök och en misshandel. Så sammanfattar polisen i Kungsbacka fredagsnatten.   Klockan 23.25 kom första larmet om ...

TV stals vid inbrott

Blåljus Klockan 16 igår eftermiddag anmäldes ett inbrott i bostad under renovering i Särö. Det var på Stallbacken i ...

Vild biljakt – mot trafiken på E6 in mot Kungsbacka

Blåljus I 180-190 kilometer per timme jagade polisen inbrottstjuvarna som körde mot färdriktningen på E6 in mot Kungsbacka. I ...
Annons