Vädret idag
Mestadels molnigt
18°C
Prognos juli 19, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
22°C
 

Dramatisk minskning av inbrott

Ett enda bostadsinbrott per månad – så ser den osannolika brottsstatistiken ut hittills i år.

– Det går ner i hela landet, men vi har dessutom haft en stor förebyggande satsning i Halland, säger Kungsbackas polischef Anders Wiss.

 

 

Bostadsinbrotten följer ingen jämn kurva genom åren. Enligt Noa, polisens nationella operativa avdelning, begås hälften av bostadsinbrotten i Sverige av

inresta ligor från andra länder.

Därmed kan det också bli plötsliga inbrottsvågor när en liga passerar. Liksom nergångar när tjuvarna valt att hemsöka andra platser.

I början på det här året har det varit en tydlig nergång i hela landet. Men i Kungsbacka är nergången exceptionell. Första kvartalet de senaste två åren har det skett 48 respektive 41 bostadsinbrott i Kungsbacka, det vill säga ett varannan dag. I år är siffran tre (3)!

Polischef Anders Wiss pekar på att polisen i Halland under hans ledning gjort en satsning mot inbrott sedan september.

– Vi har engagerat både grannsamverkare, hundägare och massmedier. Vi har medvetet arbetat brottsförebyggande. Till exempel har vi delat ut information till dem som hämtade pass, och när det skett inbrott har vi varit på plats med både volontärer och personal för att undvika ytterligare inbrott i samma område.

Forskning visar nämligen att det är väldigt vanligt att det sker flera inbrott i samma område.

– Vi har varit på plats i 42 områden i Halland, och bara i fem av dem har det skett ett nytt inbrott.

Anders Wiss menar att satsningen även gjort att husägare varit på tårna, och att polisen fått in fler tips och kunnat stoppa misstänkta bilar och finnas på plats.

Men från 41 till 3?

– Jo, jag håller med om att det är mycket, men jag har ingen bra förklaring. Kanske har ligorna gått över till bedrägerier som ökar mycket?

För det talar att bedrägerianmälningarna ökat kraftigt. Mot det talar å andra sidan siffror de senaste veckorna som visar stölderna av båtmotorer gått upp kraftigt igen. Även där pekar nämligen Noa på att utländska ligor ligger bakom, kanske i hela 90 procent av fallen.

Sitter polisteknikerna och rullar tummarna nu?

– Inte alls, de jobbar regionalt och har varit överhopade. Nu kan de hinna mer brott på andra ställen, säger Anders Wiss.

Vad tror du om resten av året?

– Vi får bara hoppas att det håller i sig, det är fantastiskt.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!