Annons

Längre pir ger fler platser

Längre pir skapar båtplatser. Nu väntar Gårda brygga på domstolsbeslut.
Nyheter | 18 November 2018 17:00

Ansökan. Leif Johansson leder arbetet med att bygga ut hamnen i Gårda brygga. Enligt ansökan till Mark och miljödomstolen vill föreningen förlänga piren 45 meter och använda den flytande betongpontonen som en förlängning av hamnens mittbrygga. Arkivfoto: Kristian Alm

 

Med hjälp av 6 000 ton sprängsten ska hamnen vid Gårda brygga bli både större och säkrare. Nu hoppas bara hamnföreningen att Mark- och miljödomstolen godkänner utbyggnaden.

 

Strul med hamnar vet man det mesta om i kommunen, där både Kullaviks hamn och Gottskär hamnat i blåsväder.

Som Norra Halland tidigare berättat, köpte därför Gårda bryggas förening för några år sedan mark och vatten kring hamnen för att själv kunde bestämma över sin framtid.

Och framtiden handlar om att göra hamnen säkrare. Dessutom blir den större.

– Vi har 104 platser idag och senast jag kollade stod 128 båtägare i kö! säger Leif Johansson som är projektledare för utbyggnaden.

Genom att förlänga piren 45 meter och i stället flytta in den flytande betongpontonen och förlänga mittenbryggan, blir det minst 30 nya platser. Dessutom miljövänligare. I dag hålls pontonen på plats med tunga ankare som sliter på bottensediment och ålgräs. Tanken är att i stället påla den.

Samtidigt ökar säkerheten. Betongpontonen är inte rolig när det blåser rejält från nordväst.

I en storm för fyra år sedan slet den sig och massakrerade segelbåten närmast.

Nu ska piren ta stötarna.

En del har varit oroliga för att en längre pir skulle försämra vattenkvaliteten i viken, men så blir det inte, menar Leif Johansson

– Två kulvertar genom piren ska se till att vattnet cirkulerar. Vattnet kommer snarare att bli bättre.

Projektet har tagit lite längre tid än planerat.

– Varken vi eller länsstyrelsen insåg att hamnen låg i Natura 2000-området, och att vi måste ansöka hos Mark- och miljöstomstolen både om utbyggnaden och lagligförklaring av själva hamnen.

Leif Johansson är inte orolig för att själva hamnen ska ifrågasättas under domstolsprocessen, på samma sätt som skett i Gottskär.

– Nej, den har funnits sedan 1700-talet, och har alla utbyggnader har fått bygglov, såvitt vi vet.

Att bygga ut piren med 6 000 ton sprängsten är en kostsam historia, men tack vare de nya platserna hoppas man att budgeten på runt fyra miljoner ändå går ihop.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Segelbåt kapsejsade utanför Åsa

En grupp på två vuxna och ett barn hamnade i vattnet efter att deras segelbåt kapsejsat utanför Åsa ...

Fick nog och slog tillbaka – döms för misshandel

Skola Under 2,5 år mobbades hon systematiskt av flera klasskamrater. På en mattelektion i slutet av augusti förra året fick den 16...

Ber om hjälp att kartlägga ekoxen i Kungsbacka

Nyheter Med sina stora betar och förmåga att växa sig upp till nio centimeter lång är ekoxen ...

Har du sett Chilienne?

Krönikor Eftersom pappa drabbas av akut pollenallergi av bara tanken på att mamma ska sätta upp blommiga gardiner tror jag ...
Annons