21 Oktober 2020 12:30 | Annika Lundby

Jag brukar för det mesta veta vad jag vill och vad jag tycker om. Jag gillar att klä mig i svart, jag föredrar skräckfilm och komedi framför drama och jag skulle vilja vara en pysslig person men det är jag inte.

Många gillar att köpa skor, det gör inte jag. Andra köper parfymer på varje utlandsresa och har en doft för varje dag. Det är inte heller jag. Och det är det där med parfym jag vill komma till, eller kanske rättare sagt dofter.

Väcker minnen

Man säger att luktsinnet är vårt äldsta sinne och när man känner lukten av något kan ett minne poppa upp. Häromdagen köpte jag ett ansiktsvatten som väckte ett minne hos mig. Jag vet inte om ni kommer ihåg blocken man kunde köpa som hade olika dofter. Dem förknippar jag nu mitt ansiktsvatten med. Och varje gång jag ger ansiktet en dusch med sprayflaskan kastas jag tillbaka till när jag var sex år, gick i lekis och fick sådana block av mina kamrater när jag fått bihåleinflammation.

Andra doftminnen jag kommer att tänka på är hur härligt det är att sätta näsa till en liten kattunge och andas i den där speciella kattungedoften. Och vips minns man när man var barn, satt på rännet, stack in handen i en håla i halmen och lyfte fram en liten kattunge som man sedan knappt släppte ur sikte.

Från 1992

När jag fick för mig att gå igenom min del av badrumsskåpet fick jag fram min näst första parfym som jag köpte på flyget från Kanarieöarna 1992. En parfym som jag använde när jag skulle vara extra fin i drygt 20 år.

Min allra första parfym har jag så klart också kvar. Men den köpte jag nog mer utifrån flaskans utseende. Men i alla fall, när jag luktade på parfymen som varit min favorit i så många år väcktes så klar en massa minnen. Men framförallt kände jag att det inte längre är min favorit. Jag har ändrat favoritdoft. Den söta, kanske lite myskiga doften känns inte längre lika rätt. Nu vill jag ha fräscha citrondofter, kanske med lite inslag av söt jasmin. Min gamla parfym kommer alltid väcka nostalgiska minnen men nu är min favorit parfymen vår dotter valt åt mig. För den får mig att tänka på henne.

Läs fler krönikor här