De myggburna sjukdomarna West Nile-viruset, WNV, och Usutuviruset har börjar sprida sig norrut i Europa.
Främst är det fåglar som riskerar att bli sjuka, men även personer och hästar kan drabbas.

 

 

För att få en bild av i vilken mån viruset har tagit sig till Sverige, ber nu Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, allmänheten om hjälp med att rapportera in alla döda fåglar som hittas söder om Dalälven, i ett projekts om pågår resten av året.

– SVA kan också komma att be rapportören att skicka in döda fåglar för analys. Totalt hoppas vi kunna undersöka upp till 200 fall, men vi är helt beroende av hjälp både med rapportering och med att få in fåglar till SVA för undersökning, säger Aleksija Neimane, forskare vid SVA och ansvarig för projektet.

 

Virusen har fåglar som huvudvärd och har enligt SVA en smittcykel där det vandrar mellan myggor och fåglar. Främst är det kråk- trast- och rovfåglar, i synnerhet ugglor, som är känsliga. Andra fågelarter kan bära på viruset utan att visa några symptom.

WNV kan också smitta  både människor och hästar. De flesta får inga symptom alls eller bara övergående feber, men vissa kan utveckla hjärnhinneinflammation. Även Usutuviruset kan ge symptom som liknar de för West Nile-viruset hos personer med dåligt immunförsvar.

Virusen smittar inte mellan människor och människor eller häst och människa.

I ett pressmeddelande påpekar SVA att även om det hittas döda fåglar i Sverige som är smittade med viruset, så innebär det inte per automatik att viruset är etablerat här, utan det kan ha kommit med flyttfåglar från andra länder.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.