18 April 2019 09:30 | Richard Forsberg

Rätta mig inte om jag har fel men visst är det bra när brottslingar åker fast till vilket pris som helst? När lagens långa arm får nya muskler och kraft att krossa dem som parasiterar på alla oss vanlisar och vår skimrande värld?  Jag tänker naturligtvis på den stora mängden släktforskar-DNA som polisen nu får använda som vapen i brottsbekämpning. Detta släktforskar-DNA som redan har varit med och löst ett antal mer eller mindre legendariska kalla fall. Barnavåldtäktsmannen från Billdal levde tryggt sitt liv i fast förvissning om att aldrig åka fast för det sjuka brottet han begick för 24 år sedan. Polisen som var the Golden state killer åkte dit och snart dröjer det antagligen inte länge för än dubbelmördaren från Norrköping åker han med. Magkänslan säger ju att detta är asfett. You can run, but can’t hide.Jag pausar här och ger ett tips på en podcast. Bear Brook. Lyssna på den nu. Det är 7 avsnitt på mellan 30 och 60 minuter. Det är skärtorsdag, ta ledigt och lyssna på den. Jag väntar. Visst var den bra?! Början är ju liksom som en klassisk 80-talsfilm. Tunnorna i skogen, barnen som hittar dem, de oidentifierade kropparna, och sen utredningen som aldrig verkar få sin lösning. Tills DNA kommer och adderar en komponent till historien. Med den nya lagstiftningen kan polisen ta skurk-DNA och gå baklänges genom släktforskardjungeln. Alla tusental som skickat in sitt DNA för att få ledtrådar om sitt ursprung har blivit en kollektiv privatspanare som polisen lätt och ledigt kan konsultera. Genom att dela med dig av ditt DNA kan du alltså hjälpa polisen att fånga en seriemördare eller identifiera ett offer som ingen saknar. Coolt eller hur?! Du kan bli mordutredare samtidigt som du hittar en nästkusin tre hållplater bort.


Det är just den där nästkusinen som är löken på laxen. För, genom att dela ditt DNA bokför du också delar av din kusin, och dina barn, och deras barn i det globala DNA-biblioteket. Idag har polisen fått tillgång till det för att lösa brott. Gott så. Vem får tillgång imorgon? Oavsett vem så kommer din familjs DNA med på köpet. Så frågan är: Är det värt det? Fördelen är väl att du nog inte behöver svara. Någon av dina tusen näst(näst)kusiner har antagligen redan signat dealen.


I Bear Brook intervjuar programledaren Jason Moon professor Albert "Buzz" Scherr han berättar att informationen som finns i dina gener innehåller allt. Den innehåller information om vissa beteendestörningar. Om du har förutsättning för alkoholism, kanske har du Huntingtons gen, du kanske har anlag för cystisk fibros, eller en förutsättning för schizofreni och så vidare.


Kort sagtVad Buzz menar är att med all den informationen som finns, kan människor och företag och regeringar hitta massor av sätt att utnyttja den. För utpressning. För försäkringsdiskriminering. För ... sätt vi det vi inte ens har tänkt på änSå, hur många utförsäkrade, oanställbara och ratade DNA-profilerade individer är ett olöst barnamord värt? Vad gör det med ett samhälle där företag, bostadsrättsföreningar och myndigheter kan slå upp din DNA-profil och på förhand ranka dig i livets lotteri?Men, såklart visst är det bra att det används för att fånga skurkar. Och det skadar ju inte oss som har rent mjöl i påsen… eller anlag för ärftliga sjukdomar… eller …Eller som Buzz uttrycker det: “Nobody knows what the rules are”