Annons

Det gäller vid resa utomlands i sommar

EU-parlamentet har nu gett grönt ljus till vaccinpassen och UD har hävt reseavrådan till flera länder. Men fortfarande kräver många länder covidtest, karantän eller har lokala covidregler. Norra Halland får hjälp av UD:s Anton Dahlquist med att reda ut vad som gäller vid utomlandsresor i sommar.

Nyheter | 16 Juni 2021 06:01

Det är ännu inte bara att hoppa på planet och landa i ett varmare land, man måste förbereda sig och läsa på inför resan.

FOTO:

I veckan röstade EU-parlamenterat ja till intygen som visar om man har vaccinerats. Den svenska E-hälsomyndigheten planerar lansera intygen, som man kallar Covidbevis, den 1 juli. Bevisen ska finnas i både digital form och i pappersformat och inledningsvis ska de visa att man har vaccinerats för att senast i början av augusti även visa om man testats negativt eller tillfrisknat från covid-19. Avsikten är att underlätta för resor, men även efter att intygen börjat gälla kan länder ha kvar olika inreseregler om de vill. Och fram till dess att Covidbeviset är på plats är det ännu snårigare att resa.
– Det man kan tänka på nu kopplat till covid och sommaren är att följa UD:s råd och avstå från resor till de länder som UD avråder från. Om man ska resa till de länder som UD hävt avrådan från ligger det ett stort ansvar på den enskilda, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på UD:s presstjänst.

Anton Dahlquist, presskommunikatör vid UD:s presstjänst.Foto: Sofia Nahringbauer/PRessbild
Covidtest och utegångsförbud

UD har stegvis börjat ta bort avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder, som infördes i mars förra året, och i dag finns det ingen avrådan gällande alla EU-länder och även gällande flera länder utanför EU. Många länder har dock fortfarande kvar inreseregler och lokala covidregler. Vid resa från Sverige till England i dag måste man exempelvis testa negativt för covid-19 tre dagar före resa, självisolera sig 10 dagar vid ankomst och testa sig två gånger efter ankomst. Skottland får man inte resa till alls, inresa tillåts endast för specifika ändamål vilket inte inkluderar semester. I Frankrike råder utegångsförbud efter 23.00, i Italien efter 24.00 och i Grekland efter 00.30. I samtliga länder är munskydd obligatoriskt i alla offentliga miljöer både inomhus och utomhus. Vilken typ av covidtest olika länder kräver vid inresa skiljer sig också. Vissa kräver PCR-test, som kostar mellan 1000 och 3000 kronor, medan det för andra länder räcker med ett antigentest, även kallat snabbtest, som kostar mellan 500 och 1000 kronor. Länders regler kan också ändra sig snabbt. Enligt Anton Dahlquist är det generella rådet att läsa på innan avresa.
– Det är viktigt att ha koll på restriktioner och covidbestämmelser. Får man komma in utan covidtest, får man gå i affärer som vanligt eller måste man ringa innan, måste man bära mask, har landet utegångsförbud nattetid, säger Anton Dahlquist.

Råd vid resa

Han listar tre råd från UD vid resa:

  1. Läs på inför resan noggrant, antingen på UD:s hemsida Sweden Abroad eller ladda ner appen UD resklar.
  2. Följ de lokala reglerna på plats. I vissa länder är det förenat med böter om man bryter emot dem.
  3. Planera för din hemresa och förbered dig på att hemresan inte går som planerat. Tänk igenom olika scenarier över vad som kan hända och ha marginaler tidsmässigt och ekonomiskt.

Enligt Anton Dahlquist bör man även tänka på att det är lite mer riskfyllt än vanligt att resa nu.
– Vi brukar säga att det aldrig är riskfritt att resan någon gång i livet. Men covidläget är en faktor som gör att resan blir väldigt annorlunda. Vården kan också vara ansträngd i vissa länder, vilket är kan vara en risk, säger han.

Läs också:

Fler testar sig för att resa

Läs fler nyheter här 

Läs e-tidningen här

Är du prenumerant? Kom igång här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Social snedrekrytering till högskolan under pandemin

Vård Pandemin har förstärkt den så kallade snedrekrytering till högskolan. Studenter från högutbildade hem pluggar oftare ...

Gravida skolanställda måste skyddas bättre

Skola Kommunen riskerar vite på 100 000 kronor, gällande arbetsmiljön kopplad till covid-19 på Fjärås Bräckaskolan. "Vi bedö...

Halland har mest vaccinturism

Vård Under vecka 27 fick ungefär 24 500 personer från andra län vaccin mot covid-19 i Halland. Samma vecka valde 10 850 hallä...
Annons