Vädret idag
Soligt
13°C
Prognos april 22, 2019
dag
Soligt
14°C
 

Det behövs en förändring inom vård och omsorg. Och det NU!

Sverige. Ett tryggt land, med välfungerande sjukvård, skola, barn-och äldreomsorg? Ja, jag skriver ett frågetecken efter denna mening eftersom vi har en välfärd i vårt land som håller på att kapsejsa. Vi läser om stora barngrupper i förskolan, bristande resurser i skolan, underbemanning i äldreomsorgen, brist på såväl sjuksköterskor som undersköterskor i vården.


Vi får höra om beslut tagna över huvudena på oss som arbetar i verksamheterna. Man inför nio timmars arbetstid för nattarbetare, en ren katastrof ur många synvinklar. Att ta bort tio timmars arbetstid genererar inte bara att man får arbeta fler nätter för att få ihop sina timmar, Man får inte heller den återhämtning som behövs för att orka arbeta. Och lönen är densamma. Kungsbacka Kommun väljer att gå fullständigt över huvudet på sin personal inom äldreomsorgen. 
Detta kan ju te sig högst anmärkningsvärt, eftersom kommunen har som motto att: Leverera, samarbeta, välkomna och tänka nytt. Men man tänker inte alls. Det stinker rent ut sagt från härskarhinken. Det heter att vi skall ha hälsosamma scheman, när det egentligen bara handlar om att spara pengar. Det heter också att vi skall ha löner vi kan leva på. Jag funderar mycket på hur många som kan leva på sin lön? Är det ens rimligt att ha en heltidslön på 24.000 kronor per månad, arbeta varannan helg och dessutom finna sig i att arbeta storhelger och sena kvällar för denna peng?

Svaret är såklart NEJ. Frågan är hur man skall få flera att vilja arbeta inom vård- och omsorg när det ser ut som det gör? Vikarier som tas in i stort sett från gatan, utan erfarenhet eller intresse för att arbeta med människor. Bemanningen brister. Ordinarie personal som kämpar för en värdig och fin äldreomsorg. Det finns inte en möjlighet att kunna uppfylla en god patientsäkerhet under dessa villkor. Det saknas över 160.000 undersköterskor fram till år 2035. Denna rapport kom redan år 2015. Och det tickar på. Tick tack, tick tack.

Det är Vi som är välfärden i Sverige. Alla vi som går till jobbet för att ta hand om alla dessa människor som behöver oss. Det är vi som bär Sverige. 

Jag tänker avsluta denna text med att fråga alla ni som läser: Hur vill DU att din ålderdom skall se ut? Om 10, 20 eller kanske 30 år är du där. När den tiden kommer, kommer det inte längre att finnas någon fungerande äldreomsorg. Det kommer inte längre att finnas människor som vill eller orkar arbeta inom vård-och omsorg. Vad beror det på? Jag lägger ut frågan till de ansvariga politikerna i Kungsbacka Kommun. Det behövs en förändring. Och det NU.

 

Upprörd undersköterska

Redaktionen
redaktionen@norrahalland.se 0300- 101 75

TYCK TILL: Kommentera artikel

2 comments

 1. Carina Möberg
  januari 13th, 2019 21:59

  Upprörd undersköterska.
  Det finns en ren felaktighet i din artikel.
  ” ,24.000:- i månadslön för heltidsarbete med kvällar , helger och storhelger är inte sanningar. Din månadslön stämmer kanske men det är utan OB-ersättning för kvällar, helger och storhelger.
  Dessutom är en heltidstjänst inte 40 timmars arbetsvecka utan 37 timmar per vecka. Tre timmar per vecka dvs 12
  Timmar per månad får man enligt kollektivavtalet som kompensation för kvälls-och helgarbete. På ett år är det cirka 144 timmar, nästan en månadslön i tidskompensation för kvällar och helger, förutom OB-ersättning!
  Man skulle då kunna säga att undersköterskor får Nu pratar vi inte längre 24.000:- utan betydligt högre månadslön när allt inräknas. Dessutom vet jag att Kungsbacka kommun ligger bra mycket högre i månadslöner för undersköterskor. Anledningen känner jag inte till.
  Vi behöver en förändring i framtidens vård och omsorg. Vi behöver ett vi-arbete där alla respekterar varandras arbete inom vården och omsorgen. Ett samarbete där undersköterskor, chefer, förvaltning och politiker arbetar med samma mål framför ögonen, nämnligen kunden.
  Jag tror på en framtid! Samarbete är framtiden!
  Carina Möberg

  Reply

 2. Annelie
  januari 16th, 2019 6:47

  Hej usk
  Du har fullständigt rätt ock sund insikt om vad som föregår inom vården ock hur löner ser ut.tack för du öppnar mun o säger sanningen.
  Sen till den sistnämnda skrivaren om lönesystemet o in m.m. antal timmar.
  Du vet att era lönesystem ligger på 40tim vecka även om man jobbar natt.kväll.helg.detta innebär för vikarier att dom förlorar i tillägg.m.m. så det som föregår i kommunen med besparingar m.m. Rimmar väldigt dåligt med hur verkligheten ser ut..vissa områden inom välfärden är ren missär..så kommunen skall granska och ransaka Sig själva VAR DET DETTA JAG VILLE GÖRA MED VÅRAN VÄLFÄRD O MEDBORGARNA I MIN KOMMUN!!!?? USK

  Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

När nya badhuset invigs höjs biljettpriset kraftigt. Rätt eller fel?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Skärtorsdag 18 april

Kl 11–15 Pyssel för barn på Nyfiket i Frillesås. 

Kl 11 Påskfirande på City träffpunkt med fika och musik med Edward C Johansson. 

kl 12–14 Lunchträff i Hanhals församlingshem, inleds med skärtorsdagsmässa i kyrkan – Markku Wendelius.

kl 15 Tesalong för kvinnor i alla åldrar och från alla nationaliteter. Plats: Kyrkcaféet vid Kungsbacka kyrka. 

Långfredag 19 april

kl 11–13 Påskens...

Läs Mer

Så här funkar eNH!