10 November 2019 07:00 | Andreas Scheffel

Hörni, det här med att vi får färre och färre butiker i innerstan, är det nödvändigtvis något negativt?

Ja, jag vet. Det finns saker man bara inte säger, svar som är så tabu att själva frågan inte låter sig ställas. Men innan ni går man ur huse, fattar era högafflar, yxor och facklor och i gemensam tropp vandrar mot min ytterdörr skrikandes ”Burn the witch!” så kanske ni kan stanna upp ett ögonblick och läsa resten av texten?

Jag har bott i Kungsbacka innerstad sen 2006. Under dessa år har jag sett stadsdelen med vårt historiska centrum förändras. Bränder har härjat, köpcenter har expanderat och näthandeln har förändrat våra köpvanor. Butiker har flyttat ut och ersatts av restauranger, frisörer, städföretag och yogainstitut. Men diskussionen har sett ungefär likadan ut hela tiden. I innerstan ska det minsann vara ett gytter av människor som vandrar (eller kör bil) från den ena butiken till den andra. Så har det alltid varit och så ska det förbli. Så fort någon klassisk verksamhet klappar igen eller flyttar nån annanstans så tar det hus i helsicke i kommentarsfälten. Politiker och tjänstemän får sin del av den berömda sleven för att det inte ”satsas” på innerstan. Men ärligt talat, är det verkligen så viktigt att de fysiska butiker vi fortfarande vill handla i ligger i just den här stadsdelen?

Visst, det finns en miljöpolitisk dimension av den här frågan också. I hela landet pågår en diskussion om huruvida det är lämpligt att stadskärnorna dör ut som handelscentrum till förmån för stora köpcenter som ligger en bit utanför staden och dit folk måste ta sig med bil. Men den frågan är liksom inte riktigt aktuell i Kungsbacka eftersom Kungsmässan, som ju är det ställe som huvudsakligen har tagit över innerstadens roll som socialt centrum, ligger inom gångavstånd för de allra flesta som bor i vår stad. Numera är det i den gamla textilfabriken som man träffas för att spana, tjôta och lösa världsproblemen. Den rollen kommer att bli ännu tydligare nu när tillbyggnaden öppnar och profilen sakta men säkert går över från ren handel till fler restauranger och upplevelser. Förvandlingen kommer bli ännu tydligare nu när biografen flyttar dit.

Men vad ska det då bli av innerstan om handeln helt försvinner? Kommer det att bli en död stadsdel? För det första så kommer det alltid att finnas butiker här, men de kommer säkert se annorlunda ut i framtiden. För det andra så tror jag att innerstan kommer funka alldeles utmärkt som en integrerad del av en större stadskärna. När vi pratar om Kungsbackas centrum i framtiden kommer vi antagligen mena hela området från Kungsmässan ner till Inlag. Innerstans historiska betydelse kommer alltid finnas kvar, men jag tycker det är hög tid att vi ser den som en stadsdel bland andra. En där vi trivs och mår bra, men inte nödvändigtvis måste göra våra inköp.