DEBATT 2022-06-29 KL. 10:18

Debatt: Vindkraft förstör vår natur

Debatt: Vindkraft förstör vår natur
Arkivfoto: Norra Halland

Replik till Daniel Badman, vd för Svensk Vindenergi med flera medförfattare.

Vd Daniel Badman ljuger inte men han är inte heller ärlig i sin argumentation för vindkraft. Han utelämnar viktiga fakta som riskerar omöjliggöra bland annat Svensk Vindenergis vision.
Vindkraften har blivit ”billig” att anlägga bara på grund av subventioner, skatter och regler som vindkraftslobbyn framgångsrikt lyckats påverka våra riksdagsledamöter. Nu har turen kommit till Kungsbackas och Hallands lokalpolitiker. Är ni redo för Daniel Badman och company? Här kommer lite fakta som Daniel Badman skickligt undviker.
Vindkraftverk mer än halverar värdet på bostäder i närheten. Den ger ifrån sig vibrationer och lågfrekvent buller och infraljud som stör människors och djurs utveckling, sömn och vila. Vibrationerna i marken skrämmer bort allt liv så att markens mikroskopiska ekosystem förstörs. Vindkraftverk kräver skogsavverkning, byggande av vägar, dränering av våtmarker, rör- och eldragning, transformatorstationer med mera.

Havsbaserade vindkraftverk har en hållbarhet på endast ett par år på grund av den extremt aggressiva miljön. Vindkraftverk är den näst största spridaren av mikroplaster som numera återfinns i människors och djurs blodomlopp. Rotorbladen är inte återvinningsbara. En livscykelanalys av vindkraft visar att koldioxidbelastningen och övrig miljöpåverkan är mångdubbelt jämfört med de flesta andra energikällor. Enligt Vattenfalls livscykelanalyser av vindkraft och dess koldioxidutsläpp är den tre gånger så stor jämfört med till exempel kärnkraft.
Om man lägger ner all kärnkraft och ersätter med vindkraft så får man ökande koldioxidutsläpp. Kostnad för återställning av miljön när vindkraftverken ska skrotas är inte medräknad i kalkylen utan den kostnaden åläggs stat och kommun (skattebetalarna).

Kinesiska bolag, enligt kinesisk lag underställda Kinas kommunistiska parti, står bakom merparten av planerad vindkraftsutbyggnad i Sverige. Intressant att jämföra med Tysklands beroende av rysk gas. 290 meter höga vindkraftverk planeras för Halland. Jämför med Eiffeltornet, 300 meter eller Turning Torso i Malmö, 190 meter. Sällsynta, giftiga och radioaktiva jordartsmetaller krävs för framställning av vindkraftverk och innebär en oöverblickbar gruvdrift världen över som är bland den mest förstörande industri som finns.
Vindkraftverk massakrerar fåglar, bland annat utrotningshotade örnar, samt ofattbara mängder med insekter som utgör förutsättning för andra djur och pollinering av växter och grödor.
Vindkraft är inte klimatsmart eller hållbart utan förstör vår natur och miljö, för oss och för kommande generationer.

”Per i Vallda”


SENASTE TV-NYHETERNA

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor
POLITIK 2022-08-19 KL. 09:00

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Medmänsklig jubilar firar 30 år
NYHETER 2022-08-18 KL. 20:00

Medmänsklig jubilar firar 30 år

MP vill ha kommunalt artansvar
POLITIK 2022-08-18 KL. 18:00

MP vill ha kommunalt artansvar

Snart dags att rösta - så gick det 2018
NYHETER 2022-08-18 KL. 12:20

Snart dags att rösta - så gick det 2018

Bergands EM är över för denna gången
SPORT 2022-08-18 KL. 11:00

Bergands EM är över för denna gången

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.