DEBATT 2022-06-29 KL. 10:18

Debatt: Vindkraft förstör vår natur

Debatt: Vindkraft förstör vår natur
Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Replik till Daniel Badman, vd för Svensk Vindenergi med flera medförfattare.

Vd Daniel Badman ljuger inte men han är inte heller ärlig i sin argumentation för vindkraft. Han utelämnar viktiga fakta som riskerar omöjliggöra bland annat Svensk Vindenergis vision.
Vindkraften har blivit ”billig” att anlägga bara på grund av subventioner, skatter och regler som vindkraftslobbyn framgångsrikt lyckats påverka våra riksdagsledamöter. Nu har turen kommit till Kungsbackas och Hallands lokalpolitiker. Är ni redo för Daniel Badman och company? Här kommer lite fakta som Daniel Badman skickligt undviker.
Vindkraftverk mer än halverar värdet på bostäder i närheten. Den ger ifrån sig vibrationer och lågfrekvent buller och infraljud som stör människors och djurs utveckling, sömn och vila. Vibrationerna i marken skrämmer bort allt liv så att markens mikroskopiska ekosystem förstörs. Vindkraftverk kräver skogsavverkning, byggande av vägar, dränering av våtmarker, rör- och eldragning, transformatorstationer med mera.

Havsbaserade vindkraftverk har en hållbarhet på endast ett par år på grund av den extremt aggressiva miljön. Vindkraftverk är den näst största spridaren av mikroplaster som numera återfinns i människors och djurs blodomlopp. Rotorbladen är inte återvinningsbara. En livscykelanalys av vindkraft visar att koldioxidbelastningen och övrig miljöpåverkan är mångdubbelt jämfört med de flesta andra energikällor. Enligt Vattenfalls livscykelanalyser av vindkraft och dess koldioxidutsläpp är den tre gånger så stor jämfört med till exempel kärnkraft.
Om man lägger ner all kärnkraft och ersätter med vindkraft så får man ökande koldioxidutsläpp. Kostnad för återställning av miljön när vindkraftverken ska skrotas är inte medräknad i kalkylen utan den kostnaden åläggs stat och kommun (skattebetalarna).

Kinesiska bolag, enligt kinesisk lag underställda Kinas kommunistiska parti, står bakom merparten av planerad vindkraftsutbyggnad i Sverige. Intressant att jämföra med Tysklands beroende av rysk gas. 290 meter höga vindkraftverk planeras för Halland. Jämför med Eiffeltornet, 300 meter eller Turning Torso i Malmö, 190 meter. Sällsynta, giftiga och radioaktiva jordartsmetaller krävs för framställning av vindkraftverk och innebär en oöverblickbar gruvdrift världen över som är bland den mest förstörande industri som finns.
Vindkraftverk massakrerar fåglar, bland annat utrotningshotade örnar, samt ofattbara mängder med insekter som utgör förutsättning för andra djur och pollinering av växter och grödor.
Vindkraft är inte klimatsmart eller hållbart utan förstör vår natur och miljö, för oss och för kommande generationer.

”Per i Vallda”

TV-klipp och nyheter

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.