DEBATT 2022-11-25 KL. 11:00

Debatt: Vi bjuder in till ett omtag för en god vård

Debatt: Vi bjuder in till ett omtag för en god vård
Foto: Pixabay

En skattefinansierad sjukvård med begränsade resurser behöver organiseras på ett kostnadseffektivt sätt för bästa nytta för medborgarna. Från internationell forskning vet vi att sjukvårdssystem som har en stark primärvård som bas med god tillgänglighet till en fast husläkare som erbjuder invånare kontinuitet över tid sparar resurser och räddar liv.

Sverige avviker från de flesta jämförbara länder genom att ha ett ”sjukhus-tungt” vårdsystem med en kraftigt underdimensionerad primärvård. Denna insikt har de senaste åren på allvar börjat sjunka in på nationell politisk nivå och flera viktiga utredningar för omställning av vården har genomförts.

I många regioner har omställningen också börjat. Man har fattat beslut om successiv omfördelning av sjukvårdsbudgeten för att stärka primärvården och allt fler regioner anammar Socialstyrelsens riktlinje om en heltidsarbetande distriktsläkare per 1 100 invånare.

Region Halland var en pionjär i att införa fritt vårdval i primärvården 2007 men riskerar nu att hamna rejält i bakvattnet då man från politiskt håll helt verkar sakna visioner och planer kring den viktiga omställningen framåt. Man fortsätter att helt ensidigt fokusera på invånarens valfrihet och tillgänglighet och bortser från professionens kunskap och befintlig forskning om hur man skapar god vård för Hallands invånare.

Det är i ljuset av detta man ska se den senaste kontroversen kring listningstak och listningsstopp. Lagens möjlighet till listningsbegränsning har tillkommit baserat på kunskapen att kontinuitet i relationen mellan patient och distriktsläkare är en avgörande faktor för att minska risken för död och sjukhusinläggning. Och god kontinuitet uppnås enbart genom ett begränsat uppdrag för distriktsläkarna inklusive ett tak för antal patienter, gärna enligt Socialstyrelsens rekommendation.

Vi som begärt listningsbegränsningar kämpar varje dag för att få till en bättre sjukvård i Halland men får från politiken höra subtila anklagelser om att vilja ”plocka russinen ur kakan”. Hade vi velat det hade vi arbetat som hyr- eller nätläkare och tjänat snabba pengar utan att behöva ta långsiktigt ansvar.

Nu väljer vi lite olika vägar då en vårdcentral tar en ekonomisk risk genom att införa ett listningsstopp på tolv månader utan möjlighet att häva det under den tiden, medan andra riskerar sin arbetsmiljö genom att tacka nej till stopp men fortsätta kämpa för möjligheten till listningstak.

Vi delar dock en helt gemensam vision för framtidens vård i Halland; en stark primärvård med möjlighet till fast läkarkontakt och ett rimligt och avgränsat uppdrag för primärvårdens personal. Vi är helt övertygade om att vi delar denna vision med personalen på de offentligt drivna vårdcentralerna och med majoriteten av Hallands invånare.

Denna insändare är en öppen inbjudan till Region Hallands politiker och tjänstemän till ett omtag kring vår samverkan för en god vård för Hallands invånare. Vi vill ju alla att Halland ska vara bästa livsplatsen.

Kristofer Mollberg, Therese Mårtensson, Viktoria Friman ledningsansvariga och distriktsläkare Läjeskliniken
Johanna Hilmersson, verksamhetschef och distriktsläkare Husläkarna Varmbadhuset
Anders Ekström, verksamhetschef och distriktsläkare Neptunuskliniken
Mikael Lundborg, verksamhetschef och distriktsläkare Viktoriakliniken
Mats Rydberg, verksamhetschef och distriktsläkare Söndrumskliniken
Thomas Bengmark, verksamhetschef och distriktsläkare Stenblommans vårdcentral
Aranäs slarvade bort segerchansen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Premium

Aranäs slarvade bort segerchansen

Juligt med Elvis på teatern
KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Premium

Juligt med Elvis på teatern

SENASTE TV-NYHETERNA

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen
HANDBOLL 2022-12-09 KL. 10:13
Premium

Aranäskaptenen öppnar för att det är sista säsongen

Smycken stals vid möbelköp
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 09:00
Premium

Smycken stals vid möbelköp

"Man tappar förtroendet för människor"

Olycka stoppar tågtrafiken
BLÅLJUS 2022-12-09 KL. 07:30

Olycka stoppar tågtrafiken

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad
NYHETER 2022-12-08 KL. 21:00

Narkotikabeslag i Vallda – man häktad

De ska styra kommunen
POLITIK 2022-12-08 KL. 19:00
Premium

De ska styra kommunen

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna
HANDBOLL 2022-12-08 KL. 16:30

Därför tar inte den rutinerade straffskytten straffarna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2022-12-09 KL. 21:37
Aranäs slarvade bort segerchansen
Premium | KULTUR & NÖJE 2022-12-09 KL. 18:30
Juligt med Elvis på teatern
Premium | KRÖNIKOR 2022-12-09 KL. 15:00
Krönika: Blötläggningsdags

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

”Det var så skönt att Kungsbacka blev min stad”

Lasse Kronér fyller 60 år. Kärleken till Onsala och Kungsbacka är djup. Metooskandalen blev en ”gamechanger” i hans liv.